Mugur Ciuvica arata, in cartea sa ”Zece ani rai”, cum l-a curtat Traian Basescu pe Dan Voiculescu, pana a obtinut Puterea, in decembrie 2004. In ianuarie 2005, exact la doi ani dupa ce declara ca Romania are nevoie de partidul fondat de Voiculescu, Traian Basescu cere demisia propriului guvern, pentru a scapa de ”PUR, solutia imorala”.
Iata cateva fragmente din cartea lui Mugur Ciuvica, ”Zece ani rai”, care demonstreaza ca invitatia adresata PUR, in decembrie 2004, nu este, asa cum Basescu a repetat intruna, un gest facut sub presiunea formarii unei majoritati parlamentare, ci consecinta unei serii de actiuni politice prin care Basescu a incercat constant, in 2003 si 2004, sa se apropie de Voiculescu:
Basescu se suceste in 2003
”Partidul Democrat si-a regasit punctele de vedere in foarte multe din abordarile pe care le-a avut domnul presedinte in deschiderea Congresului. Credem ca Romania are nevoie de Partidul Umanist”. Este 18 ianuarie 2003. Traian Basescu vorbeste despre Dan Voiculescu si despre partidul acestuia la Congresul Partidului Umanist Roman (PUR).
PUR tine un Congres extraordinar la Sala Palatului din Bucuresti pentru a prezenta o serie de personalitati care tocmai intrasera in partid si pentru a discuta despre o atitudine politica mai ferma fata de partenerul de guvernare, Partidul Social Democrat (PSD). Sunt invitati sa participe lideri ai partidelor parlamentare, iar acestia isi trimit reprezentanti la nivel de vicepresedinti (Dan Ioan Popescu din partea PSD, Eugen Nicolaescu din partea Partidului National Liberal). Cu o exceptie: Partidul Democrat (PD), din partea caruia vine chiar presedintele partidului, Traian Basescu.
Dupa ce ani de zile Traian Basescu il atacase pe Dan Voiculescu si criticase trustul de presa si partidul pe care acesta le fondase, aparitia sa la Congresul PUR din 2003 surprinde pe toata lumea. In plus, in ianuarie 2003, PUR este la guvernare, in alianta cu PSD, iar Partidul Democrat al lui Basescu era in opozitie.
In discursul sau, Basescu apreciaza ca PUR are sanse foarte mari sa creasca din punct de vedere electoral si sa ajunga, printr-o alianta cu PD, unul dintre partidele de guvernare care sa schimbe Romania „nu in douazeci de ani, ci in trei”.
Ce cauta Basescu la Congresul PUR?
In ianuarie 2003, Partidul Democrat condus de Traian Basescu este un partid de 10% in sondaje, mult in spatele PSD si depasit de PNL cu 5 procente. Alesii locali ai PD pleaca in masa la PSD. Guvernul Nastase are o pozitie politica solida si o majoritate confortabila, beneficiind de sustinerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR) in Parlament.
Pe de alta parte, din punct de vedere personal, Traian Basescu are o pozitie buna: este primarul Capitalei si si-a consolidat pozitia in PD eliminandu-i pe apropiatii fostului sau sef si contracandidat la presedintia partidului, Petre Roman.
Sondajele de opinie arata clar ca singura sansa a opozitiei de a conta in alegerile din 2004 este sa creeze o alianta. Problema lui Traian Basescu este ca el si partidul sau sunt vioara a doua in opozitie. Si in Parlament si in sondaje, PNL-ul este principalul partid de opozitie.
Traian Basescu merge la Congresul PUR pentru ca vrea sa fie seful opozitiei. Cand spune ca PD va guverna impreuna cu PUR, Traian Basescu vorbeste despre ianuarie 2005. El il invita practic pe Dan Voiculescu, care la acel moment era partener de guvernare al PSD si adversar direct al lui Basescu si al partidului condus de acesta, sa guverneze impreuna cu PD-ul dupa alegerile de la sfarsitul lui 2004.
Jignire la adresa liberalilor
Astfel, Traian Basescu se proclama lider al opozitiei. Un amanunt semnificativ din timpul Congresului, o intamplare care la vremea respectiva a fost prezentata de presa ca o jignire la adresa liberalilor, intareste aceasta concluzie. Dupa ce Traian Basescu isi incheie discursul si se indreapta spre sala, la cuvant urmeaza Eugen Nicolaescu, reprezentantul PNL. Brusc, Traian Basescu se intoarce, se indreapta spre prezidiu si da mana cu Dan Voiculescu, intrerupand discursul liberalului, dand astfel de inteles ca mesajul acestuia nu are nicio importanta.
Protocol intre Alianta D.A. si Voiculescu, la referendumul din 2003
Traian Basescu si Theodor Stolojan, copresedintii Aliantei PNL-PD, se intalnesc din nou cu presedintele PUR, Dan Voiculescu, pentru a-i cere ajutorul, de aceasta data pentru formarea unor majoritati in consiliile judetene si in cele locale. Intalnirea are loc la sediul Grivco. Basescu Doua saptamani mai tarziu, pe 15 octombrie 2003, Traian Basescu, impreuna cu Theodor Stolojan semneaza cu Dan Voiculescu un Protocol de colaborare pentru supravegherea modului in care se desfasoara referendumul pentru Constitutie. Acesta este primul acord semnat intre Alianta PNL-PD si PUR. Basescu, Stolojan si Voiculescu participa la o conferinta de presa comuna in care liderii PNL-PD isi anunta dorinta de a colabora cu Partidul Umanist Roman si „in viitor”: „PUR este un partid parlamentar si putem coopera pentru promovarea unor proiecte de lege, dar vom gasi si alte activitati in care acest partid ne va putea fi partener”.
Colaborare in alegerile locale din 2004
In 19 noiembrie 2003, la o saptamana dupa ce Grivco castigase licitatia de privatizare a ICA, Traian Basescu, Theodor Stolojan si Dan Voiculescu se intalnesc la initiativa lui Basescu. In urma intalnirii, un consilier al lui Theodor Stolojan declara presei ca Basescu si Stolojan i-au prezentat lui Dan Voiculescu deciziile Aliantei PNL-PD si au discutat cu acesta despre modificarea legilor electorale.
La alegerile locale din 2002, Basescu si Stolojan se ofera sa mearga la Bacau pentru a-l sustine pe Romeo Stavarache, candidatul PUR la Primarie intrat in turul doi. A doua zi, in 9 iunie 2004, Traian Basescu si Theodor Stolojan se duc din nou la Grivco, dupa care sustin o conferinta de presa in care invita oficial Partidul Umanist Roman sa colaboreze cu Alianta PNL-PD in plan local in vederea asigurarii majoritatii in consiliile locale si judetene.
Cu caciula in mana, la Grivco
Traian Basescu castiga alegerile prezidentiale din 2004. Desi alegerile legislative fusesera castigate de PSD si PUR (36% fata de 31%, Alianta D.A.), Basescu decide sa impuna un premier din partea Aliantei DA.
Potrivit propriei expresii, Traian Basescu se duce cu „caciula-n mana” la Dan Voiculescu. Traian Basescu se intalneste de mai multe ori cu Dan Voiculescu pentru a-l invita sa se alature la guvernare Aliantei DA, promitandu-i orice, inclusiv functia de presedinte al Senatului. El il roaga pe Dan Voiculescu sa intre la guvernare, sustinand ca in joc este „stabilitatea politica a tarii”. In 15 decembrie 2004, imediat dupa aflarea rezultatelor alegerilor prezidentiale, Basescu il suna pe Dan Voiculescu pentru a-l ruga „sa se alature Aliantei”. Intors de la Bruxelles cateva zile mai tarziu, in 18 decembrie 2004, Basescu isi declara public, „respectul” fata de Partidul Umanist Roman: „Daca finalizam negocierile cu PUR si UDMR, astfel incat sa avem un guvern majoritar pana la sfarsitul anului, este foarte bine si voi saluta cu mult respect deciziile lor politice.”
Partidul lui Voiculescu devine „solutie imorala”
Respectul lui Traian Basescu va dura exact 19 zile. Pe 22 decembrie 2004, Traian Basescu il desemneaza pe copresedintele Aliantei DA, Calin Popescu Tariceanu, pentru functia de prim-ministru. Pe 28 decembrie, noul guvern, din care fac parte PNL, PD, UDMR si PUR, primeste votul de investitura din partea Parlamentului. In 29 decembrie 2004, membrii guvernului depun juramantul in fata presedintelui Traian Basescu.
La o saptamana de la depunerea juramantului, in 6 ianuarie 2005, presedintele Traian Basescu isi ataca propriul guvern, declarand ca este nevoie de alegeri anticipate „pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR”.