Dezvaluiri despre „predarea” lui PACEPA

0
119

Joe Wippl, ofiterul CIA care lucra in ambasada SUA de la Bonn, in 1978, cand generalul de securitate Ion Mihai Pacepa a decis sa se predea, inainte sa puna in aplicare planul de a organiza un atentat vizand redactia Europa Libera, a vorbit despre una dintre cele mai controversate defectari din perioada comunista.

Episodul descris de Joe Wippl contine detalii despre modul in care Pacepa a mers la Ambasada SUA din Bonn si despre cum au decurs negocierile pentru defectare.

Wippl relateaza cum s-a predat Pacepa si cum a fost organizat scenariul in baza caruia generalul a fost predat politiei germane si apoi a ajuns in Statele Unite. Joe Wippl spune, de asemenea, ca Pacepa ar putea fi in viata.

Joseph Wippl, cu o cariera de peste 30 de ani in serviciile secrete americane, era ofiter de operatiuni detasat in Republica Federala Germana (RFG) in 1978, atunci cand Mihai Pacepa a abandonat una dintre cele mai importante misiuni: organizarea unui atentat in redactia Radio Europa Libera din Bonn, statia cea mai virulenta impotriva regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu.

„Pacepa a intrat Ambasada Statelor Unite in Bonn care, de fapt, era pozitionata in Bad Godesberg (n.r. – district al orasului Bonn) si diferenta este ca acum, ca sa intri intr-o ambasada americana, e ca intr-o fortareata. Dar atunci, oricine putea intra intr-o ambasada americana, iar el a urcat la cel de-al doilea nivel, la sectiunea politica si a intrat intr-un birou al unui ofiter specializat in politica ca sa dezerteze voluntar. Timp de patru-cinci zile au negociat”, povesteste Joe Wippl in interviul pentru News.ro.

Fostul ofiter CIA spune ca americanii care lucrau in ambasada din Bonn voiau ca Pacepa sa fie interogat de cei mai buni specialisti, care cunosteau in cel mai mic detaliu realitatile din Romania comunista, conform news.ro.

Astfel, a fost adus un ofiter american relocat din Munchen pentru ca audierea si negocierea predarii sa decurga cat mai bine. Joe Wippl povesteste ca el monitoriza, sub acoperire, toate discutiile.

„Eu monitorizam, sub acoperire, aceste intalniri care aveau loc pana tarziu in noapte intr-un bar din Koln… ajungeam acasa pe la ora 2 sau 3 noaptea, iar la finalul saptamanii i-am implicat si pe germani in negocieri, pe cei de la BfV (Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei)”, isi aminteste Wippl despre misiunea din 1978, din Bonn.

Inainte sa il predea pe Pacepa nemtilor, ofiterii spionajului american au creat un scenariu prin care generalul de securitate sa para ca si-a pierdut documentele in timpul unui jaf. Asa putea sa fie scos mai usor din Germania.

”Ceea ce am decis sa facem a fost sa-i luam hainele, portofelul, actele de identitate si am creat acest scenariu in care el s-ar fi batut pe malul Rinului. Malul Rinului din Koln este un soi de Cartierul Rosu din Amsterdam. Am fost acolo cu un prieten de-al meu si eu trebuia sa sun politia si practic i-am imprastiat documentele pe jos, apoi i-am aruncat costumul in Rin. Eu am sunat la politie si am spus ca are loc o incaierare. Vorbesc germana destul de bine, deci nu si-ar fi dat seama ca sunt american. Asa ca apoi am plecat pur si simplu, iar Pacepa a zburat in SUA”, isi aminteste Wippl.

Potrivit acestuia, jurnalistilor germani le-a luat o saptamana pentru a realiza ca a fost o operatiune speciala.

„O saptamana mai tarziu, un jurnalist german pe care-l cunosteam m-a sunat si mi-a zis «Ai prins un peste mare saptamana trecuta». Iar eu i-am spus ca nu stiu la ce se refera. Dar oricum a aparut in toata presa germana, o saptamana mai tarziu si presupun ca cineva de la BfV, care este un fel de MI5 al Germaniei, a deconspirat povestea presei. In esenta, din acest motiv pot eu sa spun ca «l-am omorat» pe Pacepa. Dar desigur ca asta nu s-a intamplat. El a scris o carte. A avut parte de un interogatoriu complet”, spune fostul ofiter de informatii american.

Joe Wippl mai spune ca Pacepa ar putea fi inca in viata: „A scris o carte. Din cate stiu, ar putea sa fie inca in viata”.

In interviul pentru News.ro, fostul ofiter CIA descrie si relatiile apropiate dintre Pacepa si Nicolae Ceausescu.

„Ceausescu, din cat inteleg, a innebunit, pentru ca pana la urma erau prieteni. Desigur ca era ca un subordonat, dar din ce inteleg Pacepa si nevasta lui mergeau la sotii Ceausescu pentru a lua cina sau pentru a bea ceva. Era mult mai mult decat un subordonat si Ceausescu a luat-o foarte personal”, mai povesteste Wippl.

Mihai Pacepa avea 50 de ani si era general locotenent si director adjunct al Directiei de Informatii Externe (DIE) din cadrul Securitatii, in 1978, atunci cand a dezertat, episod descris de Joe Wippl pentru News.ro. Pacepa era si consilier personal al lui Nicolae Ceausescu, pentru securitate nationala si dezvoltare tehnologica.

In iulie 1978, Pacepa a fost trimis in RFG, unde ar fi urmat sa aiba loc un atentat la redactia Radio Europa Libera. Alte surse sustin ca Pacepa urma sa ia legatura cu cancelarul Helmut Schmidt pentru un mesaj personal transmis de Nicolae Ceausescu.

La 24 iulie 1978, generalul Mihai Pacepa a cerut azil politic. Jimmy Carter, presedintele de atunci al SUA, i-a aprobat imediat cererea, iar cateva zile mai tarziu, un avion militar american l-a transportat in secret in Statele Unite.