Diabetul de tip 2 reversibil?! Trei pacienti care au tinut post intermitent s-au vindecat de boala severa

0
82

Postul intermitent ar putea fi un remediu pentru diabetul de tip 2, sugereaza doctorii care au publicat recent un articol in BMJ Case Reports dupa ce trei pacienti de ai acestora au putut renunta complet la tratamentul cu insulina in urma adoptarii tipului de dieta.

Deşi schimbarile in modul de viata sunt esentiale in controlarea bolii, ele nu pot controla intotdeauna nivelul de glicemie din sange. De asemenea, medicamentele pot reduce simptomele şi pot opri complicatiile, dar nu pot opri complet boala, scrie Science Daily.

in noul studiu, trei barbati cu varstele cuprinse intre 40 şi 67 de ani au incercat postul intermitent pentru a vedea daca simptomele sunt ameliorate. in acest timp, ei luau mai multe medicamente pentru a controla boala şi li se administrau doze zilnice de insulina. in afara de diabetul de tip 2, cei trei aveau colesterol şi tensiune arteriala ridicate. 

Doi dintre ei au tinut post in zile alternative, timp de 24 de ore, in timp ce al treilea tinea post trei zile pe saptamana. in zilele de post puteau bea bauturi cu calorii putine, precum ceai, cafea sau apa şi puteau avea o masa seara, cu continut caloric scazut. Au tinut regimul timp de circa 10 luni, dupa care li s-a masurat nivelul de glicemie din sange, greutatea şi circumferinta taliei. Toti trei au renuntat la injectarea insulinei in maxim o luna de la inceperea regimului alimentar, iar unul dintre ei a renuntat dupa doar 5 zile.

Toti au pierdut in greutate (10-18%) şi, de asemenea, zilele de post au fost reduse, pentru a nu aparea alte complicatii. Totuşi, fiind vorba de doar trei persoane intr-un studiu doar de observatie, nu se pot trage concluzii general valabile, dar poate deschide calea pentru studii de amploare. „Folosirea regimului de post terapeutic pentru tratarea diabetului de tip 2 este nemaiintalnita. Cazul de fata a aratat ca posturile de 24 de ore pot reduce semnificativ sau chiar elimina nevoia de medicamente”, conchid cercetatorii in studiul lor.