Diabetul, un precursor al cancerului pancreatic

0
71

Diabetul, precursor al cancerului pancreatic. Diabetul si evolutia rapidă a acestuia pot fi un semn de avertizare timpurie pentru diagnosticul de cancer pancreatic, potrivit rezultatelor unui studiu al Organizației Europene CanCer (ECCO).

Cercetătorii Institutului Internațional de Cercetare Prevențională (iPRI) din Franța au efectuat un studiu cu 368.377 de pacienți cu diabet zaharat tip 2, în Belgia între 2008 și 2013, și 456.311 în Lombardia (Italia), între 2008 și 2012. Printre acești participanți au fost diagnosticate 885 și 1.872 de cazuri de cancer pancreatic. Oamenii de știință au observat că jumătate din diagnosticul de cancer a fost pus după descoperirea diabetului de tip 2. Într-adevăr, pentru subiectii belgieni, 25% din cazurile de cancer sunt identificate în 90 de zile după diabet și pentru cei italieni au observat că 18% din cazurile de cancer apar în 90 de zile.

De asemenea, studiul a dezvăluit că degenerarea diabetului este semnul precoce al cancerului pancreatic. Într-adevăr, printre pacienții care au avut deja diabet de tip 2 și care l-au tratat cu medicamente antidiabetice orale, cei care au văzut că boala lor degenerează au fost ulterior diagnosticați cu cancer pancreatic. „O deteriorare a stării lor care i-a obligat să treacă la o terapie anti-diabetică mai agresivă cu injecții cu insulină a fost asociată cu un risc crescut de șapte ori de a fi diagnosticat cu cancer pancreatic”, a spus Alice Koechlin, de la Institutul Internațional de Cercetare Prevențională din Lyon.

Diabetul, precursor al cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai mortale cancere, deoarece este dificil de detectat într-un stadiu incipient și pentru că există puține tratamente eficiente pentru a-l trata.

Principalele simptome sunt:
– Dureri foarte severe la nivelul abdomenului și / sau spatelui, în special atunci când stai culcat.
– Scădere semnificativă și brutală în greutate, fără niciun motiv aparent.
– Vărsături, greață.
– Prezența neobișnuită a grăsimilor în materiile fecale (steatorree).
– O scădere marcată a poftei de mâncare.
– Oboseală generală (astenie).
– icter: pielea, dar și „albul” ochiului devine galben.
– Mâncărimi pe tot corpul (din cauza icterului).
– O flebita.