Norma calorica zilnica va fi ridicata (2.000-3.000 de calorii), dar cu trierea riguroasa a produselor alimentare, in functie de principiile dietetice. in componenta dietei, cu o norma ridicata in produse bogate in produse zaharoase si vitamine, se va reduce consumul de proteine la 20-30 g/zi, mai ales al produselor animale (carne, grasimi, untura, slanina, mezeluri), care incarca rinichii si afecteaza valoarea pH-ului sanguin.
In schimb, va creste consumul de glucide asimilabile. La mese se va manca, fara rezerve, cartofi (piure cu lapte), supe de legume, morcov, sfecla rosie, telina, varza alba si rosie, vinete, conopida, patrunjel, marar, salata, ardei gras, spanac, praz, ridichi, fasole verde, castraveti, dovlecei, usturoi, ceapa, condimente din plante aromatice. in mod deosebit se recomanda consumul sporit de tomate sau suc de tomate (500 ml pe zi).
La desert sa nu lipseasca zilnic fructele (mere, pere, struguri, cirese, caise, lamai, capsuni), precum si sucuri si compoturi din fructe (zmeura, afine). Aceasta dieta cu legume si fructe este bogata in celuloza, glucide solubile si saruri minerale si va avea efecte laxative, diuretice, stimulatoare asupra florei intestinale si alcalinizante a urinei.
Sunt indicate diferite produse fainoase si zaharoase (paste fainoase, biscuiti, prajituri uscate, budinci) si produse uleioase (unt, ulei, margarina, smantana, frisca). in cantitati moderate se vor consuma lapte cu gris si orez, branzeturi nefermentate, iaurt, oua, peste de apa dulce.
Complet interzise sunt conservele, branzeturile sarate si fermentate, carnea de vanat, maruntaie, alcoolul si tutunul. Norma de lichide va fi de 1.500-2.000 ml pe zi in stadiul compensat si 600-700 ml in stadiul decompensat, adaugand eventualele cantitati de lichide, pierdute prin vome, diaree si urina. intrucat bolnavii cu insuficienta renala cronica prezinta, frecvent, o stare de anemie avansata, se vor lua masuri de suplimentare a alimentatiei cu produse bogate in fier si in vitamine hidrosolubile (C, complexul B si acid folic).