Ai zice ca o dieta foarte bogata in grasimi nu te-ar ajuta sa slabesti, dar cercetari serioase si recente ar putea sa-ti schimbe aceasta perspectiva. Vorbim de ceea ce se numeste dieta ketogenica, dieta despre care oamenii de stiinta spun ca ar fi buna chiar si la preventia unor boli de genul diabetului sau cancerului.
Dieta ketogenica (keto, cum ii spun amicii) se foloseste de grasimea ta pe post de combustibil, in loc de carbohidrati sau proteina. In termeni foarte simpli, dieta keto consta in 75 la suta grasime, 20 la suta proteina si foaaaaarte putini carbohidrati, vreo 5 procente.
Aceasta proportie intentioneaza sa-ti puna corpul intr-o stare de ketoza, care opreste eliberarea de insulina si, prin urmare, a nivelului de zahar din sange. Beneficiile ketozei pentru sanatatea ta sunt imbunatatirea unor markeri riologici, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale si descreste apetitul pentru mancare, datorita consumului de grasimi.
Ai putea crede ca seamana mult cu dieta Atkins dar nu e. Principala diferenta este continutul de proteina din dieta. Atkins tinde sa puna foarte mult accentul pe proteina, in timp ce dieta ketogenica e moderata. Nu e un plan foarte usor de urmarit, dar teoria ketozei ca potentiala metoda de prevenire a bolilor castiga atentie din partea oncologilor.
Dr Patrick Hwu, unul dintre specialistii in cancer cei mai apreciati, a studiat aceasta dieta de patru ani. Prefera sa-i spuna „dieta de ardere a grasimilor“. Desi mai e nevoie de multa cercetare ca sa se demonstreze ca rezultatele sunt, intr-adevar, cele bune, dr. Hwu, crede c-o sa vada imbunatatiri in sanatatea oamenilor.
De ce functioneaza keto
Preferata corpului pentru combustibil este glucoza, inmagazinata in corp sub forma de glicogen. De cate ori mananci carbohidrati, fie ca e linte sau altceva, acestia se transforma in glucoza. Sau zahar. Din cauza ca organsimului tau nu-i place foarte mult cu mult zahar in sange, un hormon pe nume insulina e secretat de pancreas care permite zaharului sa intre in celule.
Apologetii dietei ketogenice spun ca problema unei diete scazute in carbohidrati este ca aceasta induce foarte multa insulina si corpul arde, atunci, zahar, in loc de carbohidrati si grasimi. In contrast, intr-o dieta cu carbohidrati putini, corpul tau invata sa arda grasime. Cand se intampla asta, acizi cunoscuti sub denumirea de ketone sunt eliberati din grasime in corp, in timp ce nivelul de insulina coboara. Ketoza poate sa apara dupa doar cateva zile de dieta scazuta in carbohidrati.
Ce include dieta ketogenica
Nuci (in special de macadamia, pecan si braziliene)
Seminte
Avocado
Ulei de masline si de cocos,
Legume fara amidon
Oua