Numita si arta longevitatii si a reintineririi, dieta macrobiotica este de fapt un mod de viata. De-a lungul anilor, multi medici si pacienti au apelat la aceasta pentru a vindeca multe boli, printre care si cancerul. Creata de George Oshawa, dieta macrobiotica a fost botezata de multi dupa numele autorului sau. Aceasta se bazeaza pe conceptul oriental de energii complementare yin si yang – doua forte opuse, care trebuie aduse in echilibru pentru a mentine armonia intregului corp.
Potrivit dietei numarul 7 concepute de Oshawa, timp de zece zile se consuma cereale Yang precum graul, orezul, orzul, ovazul, secara, meiul si hrisca. Produsele mentionate pot fi combinate si preparate in orice fel (fierte, coapte, macinate, sub forma de terci, turtite coapte etc.). Dupa perioada de regim este indicat sa se faca o pauza de trei-cinci zile, dupa care puteti relua dieta pana cand se obtine efectul dorit, adica eliminarea definitiva a bolii sau a dezechilibrului. Atentie insa: in timpul regimului nu trebuie sa se consume decat grau, orez, hrisca si mei, iar orez destul de rar! Ca si condiment, se admite doar sarea grunjoasa, iar ca lichid trebuie sa se consume doar apa, de preferinta cat mai pura. Cerealele respective este indicat sa fie integrale. Graul ar fi bine sa fie achizitionat din piata, de la producatori care nu au folosit ingrasaminte chimice.
Cerealele mentionate se pot manca in orice cantitate, dar repartizate in mai multe mese pe zi. Bauturile racoritoare, cafeaua si chiar ceaiul sau sucurile proaspat stoarse din fructe ori din legume sunt interzise pe toata perioada mentionata. Potrivit unor studii medicale realizate la universitati din SUA, acest stil de viata scade cantitatea radicalilor liberi din sange, lucru care ajuta organismul in lupta cu bolile. In plus, regimul are ca efect imediat limpezirea mintii, imbunatatirea digestiei, reglarea secretiilor hormonale. In ceea ce priveste aspectul fizic, tenul devine curat si luminos, ochii sunt mai vii si stralucitori, iar forta si pofta de viata sunt mult amplificate. Regimul imbunatateste controlul asupra energiei vitale si a celei sexuale, ajutand la vindecarea impotentei. Persoanele supraponderale nu doar ca vor pierde in greutate, dar se amplifica rezistenta la temperaturi extreme (cald-rece), iar secretiile rezultate in urma transpiratiei se reduc si au un miros mai putin intens.
In plus, un alt efect important al acestei diete este acela ca ajuta la diminuarea poftelor si a diferitelor dependente alimentare mai mult sau mai putin nesanatoase. Unele persoane sustin ca in primele doua-trei zile s-au confruntat cu anumite pofte, îinsa acestea dispar pe masura ce regimul este continuat. Mai mult, sunt eliminate si unele dependente psihice, deoarece este amplificat autocontrolul mental si chiar fizic.
Persoanele foarte dependente de carne e necesar sa renunte treptat la aceste produse cu circa o saptamana inainte de inceperea curei, pentru ca trecerea de la o alimentatie cu foarte multe proteine la doar patru tipuri de cereale sa nu se faca prea brusc. De asemenea, tot cu ceva vreme inainte e bine sa reduceti consumul de prajeli, dulciuri si mancaruri grele.
Foarte importanta este si etapa care urmeaza imediat dupa incheierea celor zece zile de regim Oshawa. Aceasta este numita „perioada de reacomodare”. Sub nicio forma nu se va trece brusc la o alimentatie grea, bazata pe carne sau chiar lactate. Trecerea se va face foarte lent, introducand in primele doua-trei zile in special fructe, supe usoare din legume, legume fierte sau gatite la aburi si ceaiuri. Dupa aceea se va reveni, gradat, la alimentatia uzuala, dar recomandarea este sa se pastreze o alimentatie sanatoasa, bazata pe fructe, legume si cereale, pentru a beneficia din plin de efectele acestui regim exceptional. Dupa cele zece zile de regim este indicat sa se faca o pauza de trei-cinci zile, dupa care puteti relua dieta pana cand se obtine efectul dorit. sursa: taifasuri.ro