O echipa de cercetatori australieni a pus la punct un dispozitiv bio-optic care detecteaza formarea unui cheag de sange, ajutand la prevenirea atacurilor cerebrale si infarcturilor, potrivit EFE.
„Putem crea si cuantifica formarea acestor cheaguri in viziune 3D, pornind de la un simplu test de sange, fara a avea nevoie de ajutorul radiatiei fluorescente sau al unei substante tip radiotrasor“, a explicat Steve Lee, unul din conducatorii proiectului de la Universitatea Nationala Australiana – ANU, preluat de agerpres.ro Dispozitivul, similar unui vas de sange deteriorat, creeaza o holograma pe baza unui cheag microscopic intr-o fractiune de secunda necesara luminii pentru a strabate aceasta coagulare sangvina. Este greu de prevazut formarea unui cheag ca urmare a dinamicii mediului in care se dezvolta, noteaza ANU intr-un comunicat privind acest studiu publicat in revista stiintifica „Advanced Biosystems“.
Plachete sangvine, care sunt a zecea parte din dimensiunea unei celule normale, sunt principalele responsabile ale formarii cheagurilor de sange si se regrupeaza in cateva secunde dupa ce s-au activat. Medicii prescriu in general un tratament de fluidizare a sangelului pentru pacientii care risca sa sufere un atac cerebral sau de cord, desi nu se cunoaste exact eficienta acestora asupra bolnavilor. Noul dispozitiv permite „sa se aplice aceasta tehnologie pacientilor cu risc de coagulare sau cu sangerari incontrolabile si promite sa fie revolutionar“, a declarat Elizabeth Gardiner, participanta la proiect. Cercetatorii lucreaza la o micsorare a dimensiunii aparatului, pentru a putea fi folosit si in clinici si cabinete medicale, noteaza adevarul.ro.