ICCJ a finalizat, vineri, dezbaterile in dosarul in care Miron Mitrea este judecat pentru fapte de coruptie privind lucrari la casa mamei sale si a ramas in pronuntare, dupa ce procurorii au cerut pedepse cu executare pentru toti inculpatii, in vreme ce avocatii au pledat pentru achitare.
La termenul de vineri al procesului, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au stabilit ca cercetarea judecatoreasca in acest caz este finalizata, astfel ca au dat cuvantul acuzarii si apararii, sa prezinte pledoariile finale.
Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) prezent la sedinta de judecata a reiterat acuzatiile aduse prin rechizitoriu, dupa care a cerut, pentru fiecare dintre cei trei inculpati, condamnarea la pedepse cu executare.
In cazul lui Miron Mitrea, procurorul a aratat ca acesta a comis faptele pentru care este judecat si ca acuzatiile sunt dovedite de probele de la dosar.
Procurorul a mai aratat ca, in raport cu suma de 5,2 miliarde de lei vechi pe care Mitrea ar fi primit-o sub forma lucrarilor de la casa mamei sale, faptele acestuia au conotatii grave, astfel ca se impune condamnarea sa la o pedeapsa cu executare. Pentru luare de mita, Mitrea risca intre trei si 10 ani de inchisoare.
Reprezentantul DNA a aratat ca sustinerii apararii lui Mitrea nu sunt fondate, ca in realitate nu a existat nicio discutie intre el si executantii lucrarilor, respectiv cele trei societati bacauane, si ca probele dovedesc ca respectivele lucrari au reprezentat forma de plata a Irinei Paula Jianu catre Mitrea, pentru mentinerea ei in functie, la Inspectoratul de Stat in Constructii.
La randul lor, avocatii din dosar au aratat ca probele anchetatorilor nu dovedesc cu claritate acuzatiile formualte si au solicitat achitarea clientilor lor.
In ultimul cuvant, Miron Mitrea le-a aratat judecatorilor ca este de acord cu cele spuse de avocatii sai si a precizat ca nu a avut niciodata vreo discutie privind contractul in sine si ca nu l-a cunoscut pe arhitectul Popescu decat in sala de judecata.
Irina Paula Jianu a sustinut la randul ei, cu vehementa, ca Miron Mitrea si-a platit integral lucrarile pentru „cele doua bai si cele doua camere” de la casa mamei sale si a precizat ca lucrarile au fost chiar mai scumpe ca la alte firme, astfel ca Mitrea ar fi platit „dublu ca pret”.
Judecatorii au ramas in pronuntare si au stabilit ca vor lua o decizie in 15 octombrie.
In acest dosar, Miron Mitrea a fost judecat pentru fapte de coruptie in legatura cu lucrari de renovare facute la casa mamei sale, alaturi de Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), si Nicolae Popescu, care era arhitect-sef al Primariei Voluntari la data faptelor.
In 25 octombrie 2013, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000 – 2004, in prezent deputat PSD, pentru luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua infractiuni in legatura directa cu infractiunea de luare de mita.
In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii, ulterior inspector general de stat in constructii la ISC, pentru dare de mita in forma continuata, folosire cu rea credinta a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilitatii, fals in inscrisuri sub semnatura privata, ultimele trei infractiuni sub forma participatiei improprii, in forma continuata.
De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect sef al Primariei Voluntari la data faptelor, este judecat in acest dosar pentru fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunea de luare de mita.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei la acea data, a pretins si primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in valoare de 520.000 de lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare care au fost executate de societatile Conimpuls SA Bacau, Vertcon SA Bacau, Durimpuls SRL Bacau si Regal Glass SRL Bacau la un imobil din Voluntari, judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.
„Foloasele necuvenite au fost pretinse si primite in schimbul numirii si mentinerii Irinei Paula Jianu in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. La momentul numirii in functia publica Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la societatile comerciale mentionate”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Cei trei inculpati au fost trimisi initial in judecata in 5 martie 2009, insa ICCJ a dispus ca dosarul sa ajunga din nou la Directia Nationala Anticoruptie, din cauza unor vicii de procedura. In 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anuntat pe Miron Mitrea ca incep din nou urmarirea penala impotriva lui, iar dosarul a fost inregistrat la ICCJ in 25 octombrie 2013.
Camera Deputatilor a respins, in 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea.
Social-democratul Miron Mitrea si-a anuntat, la inceputul lunii septembrie 2008, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din acest for, motivand ca recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune ca se ascunde in spatele imunitatii.
Ulterior, Mitrea a obtinut un mandat de senator (2008 – 2012) si un nou mandat de deputat (2012 – 2016).
Citeste mai multe pe mediafax.ro