Doctorul iesean Tudor Ciuhodarul lanseaza un apel catre toti parintii si copii. Medicul atrage atentia ca pana acum zece medicamente au fost deja interzise de catre Uniunea Europeana. Redam mai jos, postarea facuta de medicul Tudor Ciuhodaru:
'' Eurespalul si Epistatul – medicamente extrem de folosite in Romania pentru tratametul tusei la copil au fost deja retrase de pe piata.
Ce trebuie sa stiti/sa faceti:
1. Cele 10 medicamente ce sunt pe lista medicamentelor retrase din Romania: Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidal, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал and Сиресп.
2. Pentru a asigura siguranta pacientilor medicamentul – atat siropul, cat si comprimatele – a fost scos de la vanzare inca din 8 februarie 2019 in Franta
3. Pacientii trebuie sa-si intrerupa tratamentul si sa duca la farmacie medicamentele (flacoanele sau cutiile) pentru a fi distruse (in informarea data de francezi).
4. Medicii sunt rugati sa nu mai prescrie sau sa nu mai elibereze aceste medicamente.
5. Agentia Nationala de Securitate a Medicamentului din Franta (ANSM) a emis o alerta privind chiar substanta activa din acest medicament (
6. Substanta activa (fenspirida) ce poate provoca afectiuni cardiace.
7. Farmaciile din tara au primit notificari urgente pentru oprirea de la comercializare a medicamentelor ce contin fenspirida.
8. Medicamente care contin fenspirida nu mai sunt disponibile incepand cu data de 8 februarie 2019 si o rechemare in lot a fost pusa in aplicare la acea data.
9. Autoritatile franceze le-au informat pe cele europene pentru a formula un raspuns unitar pentru toate tarile.
10. Potrivit unui anunt al Agentiei Europene a Medicalentului (EMA), producatorului i s-a cerut ca pana azi (27 februarie 2019) sa introduca pe prospect noi reactii adverse printer care se numara modificarea tensiunii arteriale si dificultati respiratorii (dispnee).
E bine de stiut:
1. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent in Romania. Clorhidratul de fenspirida (substanta activa din preparatul Eurespal) a devenit disponibil in Romania abia dupa 1989. (Desi a fost sintetizata de catre Regnier si colaboratorii inca de la sfarsitul anilor '60).
2. Fenspirida (produs original al laboratoarelor Servier) este un antinflamator nesteroidian cu proprietati antitusive, antialergice si bronhodilatatoare, ce este frecvent administrata la copil pentru tratarea afectiunilor respiratorii acute, cat si a celor obstructive cronice din categoria astm bronsic sau bronhopneumopatie obstructiva cronica.
3. Pana acum administrarea a doua comprimate de 80 mg fenspirida zilnic era utilizata pentru ameliorarea tolerantei la efort, diminuarea episoadelor anuale de suprainfectie si reducerea spitalizarilor.'' se arata in postarea publicata pe Facebook de medicul Tudor Ciuhodaru.