Angajatorii gasesc cu greu personal potrivit pentru posturile de meseriasi calificati, ingineri, reprezentanti de vanzari, manageri de proiect sau directori IT, 40% dintre acestia avand dificultati la ocuparea posturilor vacante, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane ManpowerGroup.
„Ponderea angajatorilor care se confrunta cu dificultati a scazut cu 14 puncte procentuale fata de anul trecut, cand angajatorii din Romania se aflau pe locul 7 global in privinta perceptiei deficitului de talente, dar continua sa fie superioara atat mediei globale, cat si celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa de Nord (EMEA), cu 4 puncte procentuale”, se arata intr-un comunicat al Manpower Group Romania privind studiul „Deficitul de talente”.
In ultimii sapte ani, meseriasii calificati (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tamplari, electricieni etc.) si inginerii au alternat pe primele doua locuri din top, fiind singurele pozitii care nu au lipsit niciodata de pe lista posturilor greu de ocupat.
In acest an au intrat in top si managerii de proiect si managerii/directorii IT. Comparativ cu anul trecut, se remarca o crestere a dificultatii de identificare a talentelor din IT nu doar la manageri si directori, aflati pe locul al cincilea in top, ci si in privinta personalului IT de nivel mediu si junior, aflat pe locul al saptelea, in urcare cu o pozitie din 2013.
Totodata, a devenit mai dificila si recrutarea in vanzari, reprezentantii de vanzari urcand de pe pozitia a sasea pe cea de-a treia, renvenind in top, pentru prima data din 2011 pana in prezent, managerii de vanzari, pe care angajatorii ii plaseaza pe locul al noualea ca dificultate.
Deficitul de talente continua sa fie acut si in privinta personalului administrativ si financiar, perceput ca al zecelea in top, dar presiunea acestuia a scazut fata de 2013, cand angajatorii ii plasau printre primele cinci posturi pentru care gaseau greu candidatii potriviti.
„Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din Romania continua sa fie superior mediei globale si regionale. Pe de alta, principala cauza a dificultatilor indicate de angajatori nu este lipsa candidatilor, care ii afecteaza doar in proportie de 30%, ci lipsa competentelor profesionale specifice postului, pe care o reclama mai mult de jumatate dintre cei chestionati. Aceasta este o problema sistemica, a carei rezolvare nu apare de la un an la altul”, a declarat in comunicat directorul general al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof.
Jumatate dintre angajatorii din Romania 54% a declarat ca principalul motiv pentru care intampina dificultati in gasirea talentelor potrivite este lipsa competentelor profesionale specifice, tehnice, care se se intalneste predominant in recrutarea de meseriasi si muncitori calificati, unde 35% dintre angajatori identifica un obstacol in lipsa calificarilor si certificarilor necesare.
Lipsa de candidati sau numarul insuficient al acestora este o cauza importanta a deficitului de talente in opinia a 30% dintre angajatori. Mai mult, 21% dintre angajatori considera ca lipsa de experienta a candidatilor este un factor care impiedica angajarea, iar 16% spun ca le lipsesc abilitatile interpersonale si de relationare la locul de munca.
„In tara noastra discrepanta dintre talentele disponibile si cele de care au nevoie cu adevarat angajatorii este foarte larga, si ingustarea acesteia ar trebui sa devina o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivitatii si competitivitatii angajatorilor si a economiei in general”, a afirmat Petrof.
Deficitul de talente afecteaza capacitatea firmelor de a-si deservi clientii, considera 40% dintre angajatori, iar impactul asupra capacitatii este ridicat, spun 19% dintre acestia. De asemenea, genereaza o crestere a fluctuatiei de personal (38% dintre angajatori) si un efect negativ asupra creativitatii si inovatiei in organizatie (28%).