Doliu în lumea cinematografiei. Războiul din Ucraina continuă să ia mii de vieți, printre care si copii. Mantas Kvedaravicius, se numără printre victimele atacului sângeros din Ucraina. Regizorul lituanian și-a găsit sfârșitul în timp ce încerca să părăsească zona bombardată.
Doliu în lumea cinematografiei. Un regizor lituanian și-a găsit sfârșitul în Mariupol
Este doliu în lumea cinematografică. Regizorul lituanian Mantas Kvedaravicius,și-a găsit sfârșitul în Mariupol, în timp ce încerca să părăsească zona bombardată de forțele ruse. Regizorul documentase, în urmă cu ceva vreme, orașul, iar acum se afla în zonă pentru a prezenta viata sub bombardamentele din parte rușilor. Vestea tristă a fost făcută în cursul zilei de duminică, de către președintele lituanian Gitanas Nauseda.
”În timp ce încercau să părăsească Mariupolul, ocupanții ruși l-au ucis pe regizorul lituanian Mantas Kvedaravicius.Am pierdut un creator binecunoscut în Lituania și în întreaga lume, care până în ultimul moment, în ciuda pericolului, a lucrat în Ucraina invadată de Rusia”.
Mantas trebuia să împlinească luna aceasta 46 de ani. Acesta avea o experiență vastă în spate, fiind cunoscut pentru documentarul ”Mariupolis”, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din anul 2016. În peliculă este prezentată viața în Mariupol, oraș-port din regiunea separatistă Donețk. Regizorul rus Vitaly Mansky, fondatorul festivalului de filme documentare Artdocfest, a transmis un mesj pe rețelele de socializare, după moartea regizorului lituanian:
”Prietenul nostru participant la Artdocfest, Mantas Kvedaravicius, a fost ucis astăzi în Mariupol, cu o cameră de filmat în mâini, în acest război al răului împotriva întregii lumi”.
La data de 1 aprilie, în apropierea unui sat din regiunea Kiev, a fost găsit mort și Max Levin, un fotigraf și documentarist ucrainean. Alături de un fost ofițer militar și un alt fotograf, acesta documenta consecințele agresiunii rusești.
Război în Ucraina, ziua 40. Joe Biden cere ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război
Armata Statelor Unite nu este în măsură să confirme în mod independent relatările ucrainenilor privind atrocitățile comise de armata rușilor împotriva civililor din Bucea. “Vedem aceleași imagini ca și dumneavoastră. Nu avem niciun motiv să infirmăm afirmațiile ucrainenilor cu privire la aceste atrocități – în mod clar, profund, profund, profund îngrijorător. Pentagonul nu poate confirma în mod independent și de unul singur acest lucru, dar nici nu suntem în măsură să infirmăm aceste afirmații”, a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului, reporterilor în cadrul unei ședințe de informare a Pentagonului, potrivit Al Jazeera.
Președintele american Joe Biden l-a numit, luni, pe Vladimir Putin un criminal de război și a declarat că va solicita un proces pentru crime de război. “Poate vă amintiți că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul este că ați văzut ce s-a întâmplat la Bucea. Acest lucru îl justifică: este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm informațiile. Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta și trebuie să obținem toate detaliile pentru ca acesta să fie un proces real – să avem un proces pentru crimă de război. Acest tip este brutal și ceea ce se întâmplă la Bucea este scandalos și toată lumea a văzut acest lucru”, a declarat Biden.