Preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi-a reluat stilul caracteristic pe Twitter – majuscule pline de indignare, semne de exclamaţie răzbunătoare şi un deget virtual acuzator – în cadrul unei ample operaţiuni pe care ar fi putut-o intitula ”foc de baraj”, comentează The Huffington Post.
Cu toate acestea nu este nimic nou. De când procurorul special Robert Mueller a început să ancheteze cu privire la posibile legături ale anturajului lui Trump cu Moscova, locatarul Casei Albe îşi clamează neîncetat nevinovăţia şi se prezintă drept victima unui complot.
El îl acuză de luni de zile pepredecesorul său, democratul Barack Obama, de faptul că-i pune piedici.
În opinia luiTrump şi a susţinătorilor săi, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite ar fi sabotat, în ultimele săptămâni cât s-a aflat în funcţie, fundaţiile administraţiei următoare. El ar fi fost păpuşarul care a tras sforile tuturor anchetelor care-l vizează pe actualul locatar al Casei Albe.
PARAVAN DE FUM
Aceasta este ”cea mai rea crimă politică din istoria Statelor Unite”, denunţă Trump, care evocă din nou acest lucru în contextul în care criticile cu privire la nepregătirea ţării de pandemia covid-19 se multiplică.
Barack Obama tocmai a renunţat, la sfârşitul săptămânii, la rezerva pe care şi-a impus-o de comenta şi a apreciat că gestionarea pandemiei noului coronavirus de către succesorul său este un ”dezastru haotic absolut”.
În mod tradiţional, preşedinţii americani se abţin să-şi critice în mod public succesorul.
Riposta lui Trump intervine totodată la câteva zile după un anunţ judiciar important în Statele Unite.
Departamentul Justiţiei a anunţat joi – spre supriza generală – că abandonează toate procedurile împotriva lui Michael Flynn, un apropiat din primul cerc al lui Trump, care a recunoscut că a discutat cu Rusia şi care urma să fie condamnat din caeastă cauuă.
”Nu există vreun precedent cu privire la vreo persoană acuzată de sperjur care să scape nepedepsită”, şi-a exprimat indignarea Barack Obama, care are în continuare o influenţă profundă asupra electoratului democrat.
”Este tipul de situaţie în care putem începe să ne temem că (…) lectura noastră de bază a statului de drept este ameninţată”, a avertizat el.
COMPLOTISM
În acest context fierbinte, în care este vizat de extrem de numeroase critici, Trump caută să deturneze atenţia către adversarii săi politici, comentează HP.
El a tunat astfel, duminică, într-o sesiune furioasă pe Twitter, postând şi repostând orice împotriva lui Obama.
Manevra sa a găsit un ecou puternic în cadrul susţinătorilor săi (”fanbase”).
În mai puţin de 24 de ore au fost publicate milioane de mesaje care conţin cuvântul-cheie ”Obamagate” (”scandalul Obama”).
Acest fenomen a ajuns până în Franţa, unde câteva conturi favorabile lui Trump – majoritar reacţionari şi suveranişti, potrivit universitarului Tristan Mendes-France, un expert în răspândirea teoriilor complotului – sorb promisiuni ale unor dezvăluiri ale campionului lor din America, comentează HP.