Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, trebuie să prezinte Senatului, până luni la prânz (ora 17:00 GMT) argumentele scrise împotriva demiterii sale de către Congres, transmite Reuters. El nu va fi prezent şi urmează să plece luni seara în Elveţia, pentru a participa la Forumul de la Davos, deşi unii consilieri au încercat să îl convingă să nu efectueze deplasarea potrivit Agerpres.
Trump a refuzat până acum să coopereze cu ancheta Camerei Reprezentanţilor, condusă de democraţi, în urma căreia congresmenii au trimis Senatului acuzaţiile pentru procedura de "impeachment" – destituirea preşedintelui.
Procesul în Senat va începe efectiv marţi. Trump este acuzat de abuz de putere, prin cererea ca Ucraina să îl ancheteze pe fostul vicepreşedinte american Joe Biden, şi de obstrucţionarea anchetei Congresului în acest caz.
În prima întâmpinare scrisă – un document de şase pagini – avocaţii preşedintelui au susţinut sâmbătă că procedura de destituire "este o încercare neruşinată şi ilegală de răsturnare a rezultatului alegerilor din 2006 şi de amestec în alegerile din 2020, până la care au mai rămas doar câteva luni".
Oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei au afirmat că în textul de luni se va prezenta o apărare mai detaliată şi mai agresivă, conform căreia Trump nu se face vinovat de faptele imputate şi nu trebuie demis aşa cum cer reprezentanţii Partidului Democrat.
Avocaţii preşedintelui susţin că el avea autoritatea constituţională de a-i cere preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să îl ancheteze pe Biden şi pe fiul acestuia, Hunter, în cadrul unui efort de combatere a corupţiei.
Joe şi Hunter Biden resping toate suspiciunile, afirmând că au fost deja în bună măsură infirmate.
Democraţii consideră că preşedintele a comis un abuz de putere anul trecut, când a folosit blocarea unor ajutoare militare pentru Ucraina ca pe un mijloc de presiune, iar ulterior a refuzat să prezinte Congresului documente şi le-a interzis unor oficiali din administraţie să depună mărturie, chiar şi după citaţii din partea Camerei Reprezentanţilor. Parlamentarii democraţi şi-au prezentat deja, într-un document de 111 pagini, argumentele conform cărora Trump trebuie destituit în interesul securităţii naţionale şi al menţinerii sistemului de guvernământ.
Senatul este controlat de Partidul Republican al preşedintelui, deci – apreciază Reuters – este puţin probabil să îl demită. Pentru republicani este însă important şi să atenueze acuzaţiile democraţilor, prezentându-le ca pe o vânătoare de vrăjitoare, motivată politic. Echipa de jurişti a lui Trump argumentează că acesta este protejat de prevederile Constituţiei SUA privind separarea puterilor.
Trump candidează pentru al doilea mandat de preşedinte, iar Biden este unul din posibilii contracandidaţi; Partidul Democrat nu a decis încă asupra nominalizării.
Donald Trump este al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi doar al treilea, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1988, împotriva căruia Congresul a declanşat procedura de impeachment. Richard Nixon a fost aproape de această situaţie, pe care a evitat-o demisionând în 1974.