Doua lingurite din aceste seminte pe zi pot reduce tensiunea arteriala cu 7-15 puncte.

0
83

Numeroase studii au demonstrat valoarea remarcabila a semintelor de in in ceea ce priveste profilaxia si tratamentul bolilor cardiovasculare. De altfel, aproape toate tipurile de semintele ajuta la controlul factorilor de risc cardiovasculare prin faptul ca scad tensiunea arteriala si nivelul grasimilor din sange. Semintele de in s-au aratat in mod deosebit eficiente datorita continutului de Omega-3, acizi grasi esentiali asociati cu beneficii cardiovasculare importante. Acestea reprezinta o alternativa vegetala la pestele gras, bogat in Omega-3.

Semintele de in sunt insa cea mai buna sursa de acid alfa-linoleic sau ALA (70%), un tip de acid gras Omega-3 care a demonstrat un impact pozitiv asupra bolilor cardiovasculare in studiile clinice, epidemiologice si experimentale. Pe langa Omega-3, semintele de in contin si alti compusi care contribuie la prevenirea bolilor de inima, precum lignani (cu proprietati fitoestrogene) si fibre. Un studiu mic, realizat in anul 2013 de Centrul de Cercetari al Spitalului Boniface din Canada, a aratat ca semintele de in au o actiune anti-hipertensiva puternica. Cei 110 participanti sufereau de boala arteriala periferica. Acestia au fost imparatiti in doua grupuri: un grup a primit cate 30 mg de seminte de in macinate pe zi, adaugate in diferite alimente sau preparate alimentare, iar celalalt grup a primit un placebo.

Studiul a durat 6 luni de zile. Rezultatele au aratat ca la persoanele care au consumat seminte de in, nivelurile plasmatice de Omega-3, acid alfa-linoleic si enterolignani a crescut de 2 pana la 50 de ori. Tensiunea arteriala sistolica a fost cu 10 mm Hg mai mica, iar tensiunea arteriala diastolica a fost cu 7 mm Hg mai mica la persoanele hipertensive care au primit zilnic seminte de in. Participantii care la inceputul studiului aveau tensiunea arteriala sistolica ≥ 140 mm Hg, la iesirea din studiu au obtinut o reducere de 15 mm Hg in tensiunea arteriala sistolica si o reducere de 7 mm Hg in tensiunea arteriala diastolica in urma consumului de seminte de in. Un alt studiu, publicat in Jurnalul Nutrition in 2015 a aratat ca aceeasi doza – 30 g de seminte de in – a scazut semnificativ nivelul colesterolului la participantii cu risc cardiovascular crescut. 30 de grame de seminte de in inseamna aproximativ 2 linguri. Datorita versatilitatii lor, le putem incorpora in diverse preparate: aluaturi, salate, smoothie-uri, terci de cereale etc. Intr-un studiu rusesc, doza de 50 g de seminte de in pe zi nu a produs efecte adverse la oameni.