Dr. Florin Mihălţan, pneumolog: « Un fumător pierde 10-15 ani din viaţă »

0
66

Prof. dr. Florin Mihălţan ne-a explicat de ce un nefumător poate face cancer pulmonar dacă trăieşte lângă un fumător, dar şi ce pericule îl „pândesc” pe fumătorul pasiv. Medicul ne-a vorbit şi despre gravitatea apneei de somn şi despre cum putem preveni infecţiile respiratorii, mai ales că sezonul răcelilor este aproape.

Click! Sănătate: Ce trebuie să ştie un fumător care fumează aproximativ 10 ţigări pe zi, de peste 10 ani?

Dr. Florin Mihălţan: Orice ţigară este dăunătoare. Numărul de 10 ţigări este de multe ori o etapă din drumul spre un pachet pe zi. Dependenţa se întreţine şi se potenţează. Nicotina este cel mai puţin periculos produs din ţigară. Celălalte subtanţe cancerigene şi iritative sunt cele care atrag multitudinea de boli unde fumatul este cauză sau factor de risc.

:

Leziunile generate de fumat sunt ireversibile, pentru că tutunul, la temperaturi înalte, distruge plămânul. După întreruperea fumatului se stopează declinul accelerat al funcţiei pulmonare consecutiv, de obicei, acestui efect distructiv. Totodată, scade şi din iritaţia bronşiectaziei, deci din obstrucţia la nivelul căilor aeriene inferioare. Riscul de cancer se apropie însă de cel al unui nefumător abia după 15 ani.

:

Fumătorul pasiv are riscuri foarte apropiate de cele ale fumătorului activ. Acestea depind de durata expunerii, de numărul de fumători din cameră, de frecvenţa fumatului acestora, de sistemul de ventilaţie. Există exemple în care soţul sau soţia, în mod cu totul nevinovat, au făcut un cancer pulmonar din cauza fumătorului din casă, după cum există nenumărate cazuri de familii de fumători unde generaţii succesive au împărtăşit aceeaşi soartă şi au plătit acelaşi tribut fumatului.

COntinuarea pe clicksanatate.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.