Dr. Iosif Niculescu ”La femeile de peste 40 de ani riscul de a dezvolta cancere in sfera genitala creste”

0
33

Femeile trebuie să aibă grijă şi de sănătatea lor psihică şi fizică indiferent de vârstă şi de cât de multe probleme au de rezolvat zi de zi. După 40 de ani, riscul femeilor de a dezvolta patologii maligne în sfera genitală creşte semnificativ (displazii, cancer col, cancer sân), iar screeningul periodic devine şi mai important. Reputatul medic ginecolog, dr Iosif Niculescu, cu peste 30 de ani experienţă în afara ţării explică pe larg acest subiect.

Până în urmă cu 10-15 ani, cazurile oncologice în sfera genitală în stadii avansate erau fie inabordabile chirurgical, fie abordate paleativ. De aproximativ 25 de ani, cel puţin în cancerul de ovar, s-a dezvoltat un concept de efort chirurgical maxim, care se traduce prin încercarea de a eradica chirurgical tumora primară şi eventualele diseminări la nivelul abdomenului. De asemenea, extirparea ganglionilor limfatici din pelvis şi între aortă şi cavă au devenit gesturi chirugicale obligatorii, mai ales în stadiile avansate. Aplicarea acestor concepte în stadiile 2 şi 3 de cancer uterin şi ovarian au îmbunătăţit substanţial, împreună cu chimioterapia modernă, prognosticul în aceste situaţii.
O asemenea abordare chirurgicală este însă posibilă numai în echipe mixte de ginecologi specializaţi în chirurgie oncologică, chirurgi viscerali specializaţi în chirurgia retro-peritoneului, eventual urologi. Desigur, anesteziştii cu experienţă în terapie intensivă şi urmărire post-operatorie sunt parte integrantă din echipă, luând în considerare complexitatea traumei chirurgicale şi urmăririi post-operatorii in primele  24-48 de ore.

Ce teste de rutină se fac după 45 de ani la medicul ginecolog?

După 45 de ani – screening mamografic, completat cu ecografie de sân, tuşeu rectal, hemoragii oculte în scaun şi examenul atent al pielii.

După 50 de ani – examen clinic ginecologic odată pe an, o dată la 3 ani PAP, la 2 ani mamografie până la 70 de ani, inspecţia atentă a tegumentelor.
În această categorie de vârstă. Creşte desigur incidenta tumorilor benigne de tipul fibrom uterin, care încă se pretează la o abordare conservativă (miomectomie). Nu în ultimul rând, apar tulburări de ciclu menstrual în contextul tulburărilor de premenopauză.

CONTINUAREA PE CSID.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.