Cunoscutul medic nutritionist dr. Mihaela Bilic ne indeamna sa profitam la maximum de toate verdeturile si cruditatile care au inceput sa apara in piete. Acestea sunt surse excelente de vitamina C, reduc colesterolul si ajuta imunitatea. Plus ca sunt ideale in cura de slabire.
Primavara este un moment cum nu se poate mai potrivit pentru a ne recapata tonusul si buna dispozitie, dar si de a scapa de kilogramele in plus acumulate peste iarna. „Cresterea temperaturii exterioare si prelungirea perioadei de lumina din zi au o influenta pozitiva asupra creierului si sistemului nervos. Caldura inhiba centrul nervos al foamei, iar schimbarea anotimpului si trezirea naturii la viata creeaza un stres pozitiv reflectat in nevoia de face miscare in aer liber. In plus, bucuria si starea de usoara excitatie reduc mancatul compulsiv, atat de prezent in timpul iernii“, explica dr. Mihaela Bilic. Scurtarea noptilor stimuleaza indirect secretia unor hormoni precum cortisolul, testosteronul si prolactina, cu efect de accelerare moderata a metabolismului bazal si a arderilor de calorii. Organismul cauta din instinct alimente proaspete si usor de digerat, apetitul este mult mai usor de tinut sub control. Legumele si fructele care apar reincarca organismul cu mineralele si vitaminele de care are nevoie.
Astfel, toate verdeturile si cruditatile care incep sa apara in piete – urzici, loboda, stevie, spanac, salata verde – sunt sunse importante de vitamina C, betacaroten, acid folic, fier, calciu, potasiu, magneziu, fibre si antioxidanti cu efecte benefice pentru sanatate. „Au efect laxativ, diuretic, reduc colesterolul din sange, au proprietati antitumorale si de stimulare a imunitatii intregului organism.„Abuzati“ de verdeturi la maximum, gatiti-le cu cantitati minime de grasime si nu le fierbeti excesiv, pana se inmoaie, deoarece tratamentul termic prelungit micsoreaza continutul de nutrienti“, sunt sfaturile medicului nutritionist. Usturoiul si ceapa verde au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale, scad colesterolul si presiunea sangelui, au efect antioxidant si de crestere a imunitatii. Spanacul si urzicile contin doze mari de fier si trebuie asociate cu substante acide – otet, zeama de lamaie – sau carne, care cresc absorbtia si biodisponibilitatea fierului non-hemic – vegetal. Spanacul poate fi consumat proaspat, ca salata, cand pastreaza intact aportul de vitamina C.
Mararul si patrunjelul pot fi folosite nu pe post de condimente, ci de alimente. „Descoperiti salata de patrunjel „tabuleh“ din bucataria libaneza si faceti sosuri de rosii cu foarte mult marar pentru carne sau legume – mazare. Sunt bogate in vitamina C, fibre, fier si antioxidanti, au proprietati diuretice si detoxifiante. Mararul amelioreaza celulita si poate inlocui sarea in mancare.“ Mazarea noua este o sursa de proteine vegetale – 8 grame/100 grame, vitamina C, potasiu, fibre, vitamine din grupul B – B1, B3, B6, acid folic- si fier. „Cu cat e mai proaspata, cu atat e mai frageda si mai dulce, asa ca mancati-o cruda sau fiarta cateva minute in putina apa, astfel incat sa ramana crocanta. Pe masura ce „imbatraneste“ mazarea devine mai tare, iar zaharul din continutul ei se transforma in amidon.“ Fasolea verde este foarte saraca in calorii si contine mult betacaroten, acid folic, vitamina C, potasiu, magneziu, fier si calciu. „Aportul mare de fibre solubile si insolubile – o portie de 200 g fasole verde acopera 25% din necesarul zilnic de fibre – o face extrem de eficienta pentru stimularea tranzitului intestinal. Este leguma cel mai usor de digerat si datorita efectelor ei benefice poate fi folosita cu succes in cura de slabire sau pentru detoxifiere.“
Varza este un reputat agent antiinflamator, amelioreaza simptomelor ulcerului si gastritelor care recidiveaza frecvent primavara. „Previne retentia de apa, combate constipatia si stimuleaza sistemul imunitar prin continutul bogat de antioxidanti – vitamina C, betacaroten, fier, vitamine din grupul B si fibre. Preparati-o cu suc de rosii, marar, foarte putin ulei, acrita cu corcoduse sau si mai bine consumati-o cruda, in salata.“ „Primavara este anotimpul in care laptele de vaca, capra sau oaie are cea mai inalta valoare nutritiva, deci profitati si consumati in aceasta perioada cas, urda, lapte, iaurt, lapte batut, branza proaspata. Sunt bogate in calciu, vitamina A si D, minerale si proteine cu inalta valoare biologica. Calciul din produsele lactate are biodisponibilitate crescuta, accelereaza metabolismul si viteza de ardere a caloriilor si se combina cu grasimile alimentare, micsorandu-le absorbtia intestinala. Alegeti produsele lactate cu continut cat mai mic de grasime si cat mai bogate in zer, evitati branzeturile fermentate si cascavalul. Culturile probiotice din iaurturi contin fermenti vii care ajuta la echilibrarea florei bacteriene din intestin si imbunatatesc functionarea intregului organism.“ A.G.