Dr. Mihai Craiu: „Exista 3 moduri prin care copiii infectati asimptomatici pot transmite coronavirusul in scoala”

0
74

Într-o dezbatere online organizată de Salvaţi Copiii România, medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenţia că există trei căi prin care copiii infectaţi, dar fără simptome, pot transmite mai departe virusul. De asemenea, medicul semnalează faptul că nu copiii sunt în cel mai mare pericol, deoarece ei fac extrem de rar forme grave ale bolii COVID-19, ci profesorii, care pot suferi de diverse comorbidităţi. „În pericol foarte mare sunt dascălii, ei trebuie să poarte măşti medicale, viziere şi copiii să răspundă la ore stând jos. Grijă mare la bunicii care îi duc şi aduc pe copii de la şcoală”, spune medicul.

Pentru a reduce la minimum riscul de contractare şi răspândire a virusului SARS-CoV-2, doctorul Craiu aminteşte câteva măsuri care, dacă sunt puse în aplicare, pot preveni focarele în şcoli.

Distanţa fizică de 1 metru, insuficientă

Cele două elemente care pot reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus sunt masca de protecţie, respectiv viziera (în cazul profesorilor, care sunt mai vulnerabili decât copiii) şi distanţa fizică – nu de 1 metru, aşa cum apare în ghidurile elaborate recent de autorităţi, ci de minimum 2 metri, recomandă specialistul.

„Distanţa de 1 metru nu este suficientă pentru a limita contaminările cu SARS-CoV-2. Atunci când respirăm, fără să vorbim, emitem picături de salivă de dimensiuni diferite, unele de ordinul zecilor de microni – prin comparaţie, un fir de păr are 80 de microni grosime. Sunt persoane care vorbesc mai intens, mai zgomotos şi se vede. Aceste picături mari de salivă, gravitaţional, au tendinţa să sedimenteze, se aşază la sol, în medie în  4-5 secunde, şi se împrăştie pe o distanţă mai mare de 1 metru. Datele actuale şi fizica ne spun că acest metru necesar este insuficient. De aceea, în recomandările recente apare distanţa de 2 metri”, a adăugat dr. Craiu.

CONTINUAREA PE CSID.RO