Cea mai cunoscuta forma de lifting este liftingul facial clasic, se adreseaza excesului de piele de la nivelul partilor laterale a obrajilor si portiunii mandibulare a fetei. In cadrul acestei proceduri se poate realiza si repozitionarea tesuturilor subadiacente pielii – sistemul musculoaponevrotic superficial (SMAS) de la nivelul regiunii centrale a fetei.
Liftingul cervical se poate realiza impreuna cu liftingul facial clasic, sau ca procedura in sine, simplu sau combinat cu liposuctie. Se adreseaza excesului de piele si/sau grasime de la nivelul fetei anterioare a gatului. Procedura este similara cu cea de la liftingul facial clasic. Dupa ce se realizeaza „separarea” pielii de pe straturile profunde, acestea sunt repozitionate si fixate intr-o pozitie anatomic normala. Pielea este tractionata superior, lateral si in spate, indepartandu-se excesul, si se sutureaza. In cazul in care se considera ca la nivelul barbiei exista un volum prea mare de grasime, interventia incepe prin liposuctia acesteia cu ajutorul unei canule, similar cu liposuctia celorlalte zone ale organismului.
In marea majoritate a cazurilor, liftingul cervical este completat de repozitionarea benzilor de platisma (muschi subtire care tapeteaza pe toata latimea fata anterioara a gatului). Printr-o incizie minima efectuata in santul de sub mandibula se evidentiaza marginea anterioara a muschiului, care ulterior se pune in evidenta pe toata latimea sa, dinspre zona centrala spre partile laterale. Cele doua portiuni laterale ale muschiului se sutureaza pe linia mediana si impreuna se reancoreaza la osul hioid (os al gatului). Resutura si reancorarea platismei permite refacerea unghiului delicat si ferm al gatului, efectul obtinut fiind de durata. In absenta reancorarii platismei, simpla tractionare laterala si excizia pielii in exces va permite un rezultat evident favorabil, dar de scurta durata (sub un an de la interventie).
Postoperator, se recomanda purtarea unui pansament usor compresiv, sub forma unui guler, pentru 14 zile. Edemul si echimozele se diminua progresiv pana la disparitia completa la 14-21 de zile.
In functie de amploarea interventiei chirurgicale preconizate, liftingul facial se poate realiza in conditii de anestezie locala si sedare intravenoasa sau anestezie generala. Recuperarea postanestezica este in general de scurta durata.
Rezultatele liftingului facial sunt in general de lunga durata. Desi nu anihileaza procesul natural de imbatranire a fetei, totusi liftingul facial, insotit sau nu de augmentare tesuturi (grefa de grasime etc.), realizeaza reconturarea profilului facial, oferind acestuia un aspect armonios, luminos, revitalizat. In general se considera ca efectele benefice ale liftingului facial se mentin pentru o perioada de 10 ani, dar aceasta perioada de timp este variabila in functie de particularitatile fiecarui pacient.