Dr. Sidonia Susanu: Rejuvenarea faciala cu toxina botulinica

0
83

Considerat in Statele Unite „tratamentul din pauza de cafea”, tratamentul de rejuvenare faciala cu toxina botulinica reprezinta o metoda neinvaziva, rapida si eficienta de corectare a ridurilor fetei si ale gatului (regiunea cervicala). 

Cunoscute sub denumirea de riduri de expresie, ridurile faciale si cervicale apar prin subtierea marcata a pielii la locurile de pliere, ca urmare a contractiilor muschilor cervico-faciali. Spre deosebire de ridurile fine, care apar ca urmare a procesului de imbatranire (prin scaderea cantitatii de apa, a fibrelor elastice si de colagen), ridurile de expresie pot aparea la varste mult mai tinere. Desi reprezinta trasaturile de caracter ale fiecaruia dintre noi (uneori chiar reprezentand o fire vesela, „zambareata”), totusi prezenta ridurilor de expresie da un aspect inestetic, imbatranit al fetei si al gatului.

Tratamentul cu toxina botulinica are ca scop limitarea sau normalizarea (atunci cand se produce in exces) contractiei unor anumite grupe musculare faciale. De retinut este ca blocarea completa a actiunii musculare faciale, cu obtinerea cunoscutei „fete inghetate”, nu reprezinta un obiectiv terapeutic, ci, mai curand, un esec. Scopul tratamentului este de a obtine un facies luminos, armonios, simetric, cu mimica redusa absolut imperceptibil pentru cei din jur.

Toxina botulinica este un inhibitor al legaturii dintre fibrele nervoase motorii care „dau comanda” si muschi. Prin fixarea sa intre nervul motor si fibrele musculare (la nivelul placii neuromusculare) are loc blocarea contractiei muschiului respectiv pentru perioada sa de actiune. Intervalul de timp este conditionat de produsul folosit (intre 4 si 8 luni, in medie 6 luni) si in functie de numarul de injectari (la fiecare noua injectare, perioada de actiune creste prin scaderea progresiva a diametrului unui muschi aflat in repaus).

Indicatiile tratamentului de rejuvenare cu toxina botulinica sunt:

– tratamentul ridurilor exagerate ale fetei: riduri frontale orizontale sau verticale (glabelare), din jurul ochilor, dintre nas si obraji, din jurul buzelor;
– tratamentul „benzilor” cervicale;
– corectarea asimetriilor faciale (de exemplu, cele din paralizia faciala);
– corectarea contractiilor involuntare ale unor anumite grupe musculare (ticuri);
– liftingul chimic.

In afara de tratamentul ridurilor de expresie, toxina botulinica se foloseste cu succes in tratamentul hiperhidrozei (transpiratia in exces).

Dintre contraindicatiile tratamentului cu toxina botulinica:

– tratamentul, ca si scop in sine, al leziunilor produse de actiunea UV;
– tiroidita autoimuna;
– miastenia gravis;
– alte afectiuni autoimune.

Tratamentul consta in injectarea unei solutii cu ajutorul unor ace extrem de fine (de grosime similara cu un fir de par) la nivelul zonelor de tratat. De exemplu, pentru ridurile verticale ale fruntii (dintre sprancene) este nevoie in medie de 5 injectari, ridurile „laba de gasca” necesita, in medie, 3 injectari etc. Injectarile se pot face cu sau fara anestezie de suprafata, fiind foarte bine tolerat de majoritatea pacientilor. Efectul toxinei botulinice incepe sa se instaleze dupa 3-4 zile de la injectare, fiind maxim dupa 14 zile. Odata cu relaxarea musculaturii, mai ales in cazul in care ridurile nu sunt foarte profunde, are loc, in mod complementar, un proces de reparare a straturilor pielii, astfel incat la efectul direct produs de toxina botulinica se adauga si un efect indirect reparator, care contribuie la obtinerea unui rezultat estetic superior. Dupa aproximativ 6 luni efectul inhibitor al toxinei botulinice se diminua treptat, musculatura reluandu-si functia anterioara injectarii. S-a remarcat ca, dupa o noua injectare, perioada pana la reluarea activitatii musculare creste progresiv.

Odata cu instalarea relaxarii musculaturii mimicii faciesul capata un aspect luminos si mult intinerit.

Printre efectele adverse se numara:

– inrosiri la locul de injectare – sunt pe o suprafata mica, cedeaza spontan dupa 10-15 minute;
– dureri in momentul injectarii – sunt minime, foarte bine tolerate de majoritatea pacientelor; la nevoie poate fi folosita crema anestezica (local);
– mici vanatai la locul de injectare – sunt rare, se resorb spontan in 7-10 zile;
– efect de „cadere” si „senzatie anormala” a fetei – este tranzitorie, dureaza cateva zile;
– in cazul deplasarii accidentale a unei cantitati de substanta la nivelul altui muschi decat cel vizat apare blocarea altor grupe musculare; cea mai neplacuta este limitarea deschiderii ochilor sau vederea dubla; in cazul in care injectarea se face corect, cu o cantitate mica de substanta pe fiecare punct, acest efect dispare spontan in 2-3 saptamani.

Pentru obtinerea unor rezultate estetice superioare se recomanda, in general, combinarea tratamentului cu toxina botulinica cu o tehnica de umplere a ridurilor si una de rehidratare generala a fetei si decolteului.

Dr. Sidonia Susanu,
Medic Primar Chirurgie Estetica Plastica si Microchirurgie Reconstructiva
Director Medical la Susanu Clinic
www.susanuclinic.ro