Drama lui Valentin Uritescu: nu mai poate sa mearga. Indragitul actor are mari probleme de sanatate

0
75

Valentin Uritescu, unul dintre cei mai indragiti actori romani, a implinit marti onorabila varsta de 78 de ani. Bucuria i-a fost insa umbrita de problemele mari de sanatate cu care se confrunta. Actorul sufera de Parkinson si a ajuns sa nu se mai poata deplasa, dupa cum ne-a povestit sotia lui.

Problemele de sanatate cu care Uritescu se confrunta de mai bine de trei decenii s-au agravat in ultima perioada. Sotia lui, Valeria, a marturisit ieri, pentru Click, ca actorul a fost coplesit de telefoane si mesaje de felicitare de ziua lui.  „Nu se simte prea bine. Ii este imposibil sa se deplaseze ca altadata, ca acum cativa ani la Premiile Gopo, cand si-a ridicat premiul. Acum nu mai poate sa mearga”, ne-a marturisit sotia actorului.

Vestea ca are Parkinson l-a adus pe actor in pragul sinuciderii: „Timp de doi ani si ceva am umblat pe la toti doctorii. Am inceput cu un medic din Piatra Neamt. «Ai Sindrom Extrapiramidal!» Am venit acasa, m-am uitat in Dictionarul Sanatatii si m-am ingrozit: o boala teribila, degenerativa. Am stat 10 zile internat si medicul mi-a spus: «Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!». Luam un medicament care are niste reactii secundare teribile. Imi venea sa ma sinucid. Cand mergeam pe strada si vedeam un camion, imi venea sa intru in el. M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am ingenuncheat si am plans. Apoi, am ridicat privirea catre icoana lui Iisus Hristos: «Doamne, te rog ajuta-ma, mai da-mi cinci ani, sa vad ce se alege din mine!». Si mi-a dat treizeci si ceva de ani!”, a povestit actorul pentru ziarullumina.ro.

Viata lui Valentin Uritescu s-a schimbat odata cu aparitia problemelor de sanatate. „Acum stau acasa, ma mai uit la televizor. Nu mai scriu carti, am scris trei, ultima a fost in 2016, «Bantuit de vietile altora», in care am povestit despre rolurile grele pe care le-am avut. Dar nu s-au vandut si am zis sa nu mai scriu. Am mai jucat in cateva seriale, au zis sa ma resusciteze cumva, insa e mai greu, pentru ca imi e frica sa nu gresesc in fata camerei de filmat. Nu mai am nici casa cu gradina, am vandut tot pentru nepoata noastra, bolnava de leucemie, insa nu am mai putut-o salva”, ne-a povestit actorul in 2017.

In ciuda bolii, n-a renuntat la actorie. A avut in ultimii ani cateva aparitii semnificative in serialele „Las Fierbinti” (PRO TV) si in „Scene de caznicie” (Antena 1). In total, are la activ peste 50 de roluri in filme si piese de teatru.

Actorul Valentin Uritescu nu a fost scutit de drame, caci si in familia fratelui sau au existat probleme. In 2001, fratele lui Uritescu a descoperit ca fiica lui, eleva in clasa XII-a, era bolnava. „Am vrut sa ma intorc la Vinerea (judetul Alba), la locurile parintesti, unde am avut o casa, trei vii, patru livezi de pruni si 12 hectare de padure de brad, dar s-a intamplat un lucru ingrozitor. Nepoata mea a facut leucemie galopanta atipica, pe care i-au descoperit-o in ultimul moment. Singura ei sansa era sa mearga la o clinica privata din Paris, insa tratamentul era foarte costisitor. Cand am auzit, i-am zis sa vanda casa, sa vanda tot. Dupa o luna de tratamente la Paris, cu medicamentele care erau la vremea aceea, in stadiul de experiment, a murit in seara de Craciun, la 18 ani. Asa ca nu mai am nimic la Vinerea, decat mormantul parintilor, unde vreau sa fiu si eu ingropat, fara fite, in cosciug din lemn, ca mama si ca tata”, a povestit Valentin Uritescu, in urma cu ceva timp, pentru revista „Taifasuri”.

Valentin Uritescu si Valeria sunt sot si sotie de 52 de ani. Desi el a calcat stramb de vreo trei ori, femeia nu l-a lasat la greu, asa cum i-a jurat in ziua nuntii, in fata altarului. „Am o sotie uluitoare!”, a laudat-o actorul ori de cate ori a putut. Cei doi sunt parintii unui baiat, Bogdan Uritescu (51 de ani), cascador, actor si regizor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.