Drepturi mai multe pentru angajati

0
92

Patronii nu vad cu ochi buni modificarea legislatiei muncii si sustin ca angajatii le-ar putea lua din puterea de decizie in firme. Mai exact, angajatii si sindicalistii trebuie sa stie de fiecare data cand patronul a modificat contractul de munca.

Sindicatele incearca de mult sa obtina parghii pentru a putea influenta managementul companiilor. Unii tin cont de opinia angajatilor, altii nu. „Este un mod de a-l obliga pe angajator sa-si organizeze mai bine munca, sa nu fie nevoit sa recurga la program prelungit de lucru si la ore suplimentare nenumarate, dar e si un mod pe care incercam sa-l protejam pe angajat”, spune un lider de sindicat.

De la teorie la practica este insa un drum lung caci salariatul va accepta in cele mai multe cazuri sa ramana peste program decat sa ramana somer. Asta chiar daca patronul nu va avea sau nu va vrea sa ii dea mai multi bani la final de luna. De fapt, miza parlamentarilor care au votat modificarile codului muncii este una legata de anul electoral 2016. Sunt sensibili la cererile sindicatelor caci intotdeauna sindicatele au facut intelegeri de sustinere electorala cu un partid sau cu altul. Dincolo de implicarea salariatilor in luarea deciziilor, senatorii au mai votat o modificare importanta a codului muncii. Ea se refera la modul in care ar putea sa fie facute concedierile colective fara a se tine cont de performantele unui salariat. Printre modificarile dezbatute se afla un spor de 75 la suta din salariu pe care un angajat ar urma sa il primeasca in cazul in care ramane peste program la locul de munca.