Astazi, 16.12.2019, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi, a confirmat prin buletin de analiza, suspiciunea unui caz de pesta porcina africana la doi porci mistreți din Fondul de vanatoare nr. 37 din zona Cârja unde au mai evoluat cazuri pozitive. Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele au fost afluite la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti. Pana la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, in cazul suspiciunii de boala au fost intreprinse urmatoarele masuri:
– La solicitarea DSVSA Vaslui , Prefectul Mircea Gologan a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor
– Județul Vaslui, care a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 37 Carja, județul Vaslui.
– Se impun de urgenta organizarea de vanatori la panda (prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, fara gonaci si caine de vanatoare)pentru intreg efectivul de mistreti din zona afectata.
– Vanatoarea organizata in zona afectata se realizeaza cu vanatori autorizati, personal silvic, personal de vanatoare angajat si cu alte categorii de personal , care vor fi instruite in acest sens.
– Toti porcii salbatici sacrificati cu arma de foc sau gasiti morti in zona afectata trebuie sa fie examinati de un medic veterinar si sa fie supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane
Facem apel din nou, pe aceasta cale la cetateni, crescatorii de porcine, sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor.
Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi. Având în vedere dinamica evolutiei virusului pestei porcine africane si in contextul debutului sezonului rece in care sacrificarea traditională a suinelor din gospodarii cunoaste o crestere semnificativa pana la sfarsitul anului, DSVSA Vaslui comunica Masurile care trebuie aplicate pentru prevenirea raspandirii Pestei Porcine Africane (PPA), dupa cum urmeaza: Este permisa sacrificarea traditionala a porcilor crescuti in gospodariile populatiei pentru consumul propriu dar, in cazul, in care proprietarul de porcine constata modificari ale starii de sanatate a animalului, va anunta de urgenta medicul veterinar de libera practica imputernicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistenta de pe raza teritoriala respectiva, in vederea examinarii antemortem sau post-mortem a animalului si a recoltarii de probe ( daca situatia o impune), in vederea examinarii de laborator. Este obligatorie anuntarea medicului veterinar de libera practica daca : a) inainte de sacrificare, aparitia unor modificari a starii de sanatate a animalului ( inapetenta, febra,pielea se inroseste, apoi devine cianotica, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolenta, diaree abundent sangvinolenta, etc.): b) dupa sacrificarea animalului, existenta unor modificari ale organelor interne si anume: splina mult marita de culoare rosie sau neagra, ficat mult marit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulari de lichide in cavitati, etc,
Precizam ca in cazul confirmarii unui focar de Pesta porcina Africana la porcinele din gospodariile populatiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despagubiti, in conditiile respectarii legislatiei sanitare veterinare.
Totodată atragem atentia cetatenilor ca este interzis consumul carnii de porc fara a fi efectuat examenul tricineloscopic al acesteia. In acest scop sunt rugati sa se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne in vederea efectuarii examenului trichineloscopic. – achizitionarea de porcine si produse din carne provenite de la acestea sa nu se faca de la persoane neautorizate si fara documente sanitar- veterinare; – intensificarea controalelor in vederea descurajarii comertului ilegal de porcine ( de catre samsarii de porci ) si produse provenite de la acestea; – efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic in cazul sacrificarilor din gospodarii pentru consum propriu; – verificarea respectarii normelor sanitar-veterinare privind identificarea si inregistrarea animalelor; – intensificarea controalelor in vederea interzicerii cresterii extravilane a porcilor (stane, cantoane, societati agricole, alte cladiri dezafectate etc.); –
Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreuna cu Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente. -Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor.
Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană. Vom reveni cu comunicate ulterioare in functie de rezultatul analizelor de laborator primite de la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti.