Dureri abdominale. Cele mai frecvente 20 de cauze ale durerii din zona abdomenului

0
58

De multe ori durerile pot ascunde boli mai mult sau mai putin grave, de aceea in cazul in care va confruntati frecvent sau ritmic cu o durere cel mai bine este sa consultati un medic. Durerile abdominale se numara printre cele mai frecvente tipuri de durere. Pot fi acute, puternice, spectaculoase, caz in care pacientul se sperie si se prezinta la medic, dar pot fi si surde, lent progresive, usor de tolerat, caz cand pacientul abia daca le sesizeaza sau daca o face le ignora, desi adesea aceste dureri usoare, dar persistente ascund adesea afectiuni grave. Iata cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale:

Gastrita. Reprezinta afectarea mucoasei stomacului prin procese degenerative, alergice, inflamatorii sau metaplazice. Aceste leziuni ale mucoasei pot evolua spre vindecare, avand un caracter autolimitant, sau din contra, pot evolua pana la complicatii grave: hemoragii gastrice, perforatii sau chiar degenerare in adenocarcinom (cancer gastric).

Ulcerul gastroduodenal. Reprezinta o leziune a mucoasei stomacului sau duodenului, aceasta putand fi de la o leziune usoara pana la perforarea pretelui tubului digestiv de la acest nivel pe intreaga sa grosime si evident comunicarea cavitatii gastrice sau duodenale cu cavitatea abdominala.

Balonarea. Se manifesta prin senzatia de tensiune abdominala si prezenta bolborismelor, poate chiar si a flatulatiilor, conferind un disconfort destul de sacaitor pentru pacientul care se confrunta des cu aceste stari. Este important sa va prezentati la medic daca aveti des senzatia de balonare fiindca poate ascunde cauze de la usoare la foarte grave, ca de exemplu: cancer ovarian, intestinal, infectii intestinale, constipatie cronica. 

Fibromul uterin. Este reprezentat de dezvoltarea unei mase de tesut atipic la nivelul uterului, avand adesea caracter benign. Acesta se trateaza de obicei doar in momentul in care incepe sa creeze probleme. Fobromul uterin se poate dezvolta sub forma unui nodul sau asemanator unui ciorchine. Dimensiunile unui fibrom pot varia de la foarte mici pana la foarte mari incat sa largeasca uterul (deci peste 10 cm in diametru). In general, fibroamele se micsoreaza de la sine dupa menopauza. Daca prezinta probleme este indicat ca acesta sa fie indepartat chirurgical. Riscul ca fibromul sa devina cancerigen este foarte mic.

Anexita. Este o boala inflamatorie care poate interesa doar ovarul (ovarita), doar trompele uterine (salpingita), uterul (uterita) ori doua sau toate aceste organe. 

Chisturi ovariene. Sunt destul de frecvente la femeile aflate in perioada pubertatii, urmand a se remite de la sine odata cu inaintarea in varsta. Insa uneori aceste chisturi se considera a fi patologice. Aceasta se intampla cand chisturile se infecteaza ori apar la varste cand prezenta lor nu mai este de natura fiziologica.De asemenea, atunci cand pun in pericol functiile ovarului, formarea ovulului si ovulatia aceste chisturi devin un motiv de ingrijorare sau chiar de sterilitate. Chisturile ovariene pot afecta unul sau ambele ovare. 

Afectiuni hepatice. Afectiunile hepatice se caracterizeaza prin perturbarea functiei hepatice, iar ficatul se considera a vea peste 500 de functii in organism. Cauzele care duc la afectarea ficatului sunt diverse, incepand de la boli genetice si culminand, cu infectii virale hepatitice, infectii parazitare precum chistul hidatic, hepatita toxica (de exemplu alcoolica), surplusul de grasime in corp care duce la steatoza hepatica, disfunctii biliare care afecteaza retrograd ficatul etc.

Afectiuni inflamatorii intestinale. Principalele afectiuni inflamatorii intestinale pot fi reprezentate de o intoxicatie acuta, parazitoze intestinale, iritatii acute ale mucoasei intestinelor, dar si de boli mai grave ca: boala Crohn (BC), rectocolita ulcero-hemoragica, ileita regionala, etc.

Tulburari ale hormonilor sexuali. Tulburarile hormonilor sexuali se soldeaza atat cu perturbari ale ciclului menstrual ca: sangerari abundente, menstruatie neregulata, sangerari intermenstruale, cat si cu dureri abdominale, uneori puternice, poate chiar hirsutism (cresterea exagerata a parului pe corp), nervozitate, tulburari comportamentale, dureri de cap, modificari ale greutatii, infertilitate etc.

Ovulatia. Se intampla, uneori, ca femeia, din diverse cauze ce apartin in principal stilului de viata (dieta, sport, stres), sa aiba dureri la ovulatie, insa acestea sunt temporare si de obicei nu se repeta la urmatoarea ovulatie. Daca insa durerea apare in mai multe cicluri menstruale succesive se recomanda consultul medicului de specilaitate pentru a se vedea daca aceste dureri nu au si alta cauza.

Sarcina si ruperea de corp galben. Sarcina se resimte inca din prima luna ca disconfort abdominal, iar uneori corpul galben se poate rupe, dand dureri puternice in abdomenul inferior, in partea dreapta sau stanga, aceste dureri avand caracter unilateral. Desigur, apar si celelalte simptome ale sarcinii, ca greata, voma, tulburari digestive, modificari comportamentale, cresterea poftei de mancare etc.

Apendicita. Este o infectie acuta cu grad major de risc ce se caracterizeaza prin inflamatia apendicelui vermiform. Infectia apendiculara se poate transmite foarte rapid la peritoneu, declansand apendicita, o afectiune ce pune viata in pericol. Apendicita este o urgenta medicala. 

Afectiuni renale. Sunt adesea dureroase, fie se caracterizeaza prin usturimi la urinare daca sunt infectii urinare, fie prin dureri abdominale si in spate care sunt foarte puternice in cazul litiazei renale (pietre la rinichi) sau in cazul nisipului la rinichi. Afectiunile renale se mai asociaza cu modificari ale proprietatilor urinei, care isi modifica mirosul, dar si culoarea care devine mai galbena, uneori rosiatica daca apare sangele in urina. Pot fi insotite si de sindrom inflamator: greata, varsaturi, febra, frison, dureri de cap etc.

Constipatia cronica. Constipatia reprezinta ingreunarea tranzitului intestinal si greutatea de eliminare a materiilor fecale, stagnarea acestora in intestine si aparitia altor patologii daca aceasta stare de constipatie se mentine in timp, se cronicizeaza. Constipatia devine o problema atunci cand se mentine in timp, cand devine o stare permanenta a tranzitului intestinal al omului respectiv. Este important ca orice om care prezinta constipatie mai mult de o saptamana sa consulte medicul, fiindca aceasta ingreunare a tranzitului intestinal poate avea cauze mai mult sau mai putin grave. Adesea, constipatia cronica este insotita de dureri abdominale si pacientul simte un disconfort deranjant. Se recomanda intotdeauna prezentarea la medic pentru investigarea cauzelor.

Vaginite acute. Indiferent de cauza (bacteriana, fungica, parazitara, chiar virala) se caracterizeaza prin simptome comune ca: dureri abdominale joase, cu caracter slab sau acut, intepator; modificari evidente ale secretiilor vaginale – acestea isi modifica mirosul, consistenta, culoarea, abundenta; mancarimi (prurit) in zona genitala; dureri la contactul sexual; uneori chiar modificari ale ciclului menstrual.

Endometrioza. Este o afectiune caracterizata prin prezenta tesutului endometrial functional (identic cu al mucoasei uterine) in afara cavitatii uterine. In mod normal, acest tesut se gaseste doar in uter, tapetand peretii acestuia. Insa in cazul endometriozei acest tesut apare localizat si in alte parti ale corpului, putand avea o manifestare silentioasa ori o evolutie deosebit de grava, in functie de localizare. Endometrioza poate avea un potential invalidant urias, produce leziuni si modificari ale organelor reproducatoare, dureri care uneori se dovedesc insuportabile, infertilitate, iritabilitate, integrare sociala dificila, avand consecinte majore asupra vietii de familie si sociale.

Cancerul genital. Este adesea silentios in stadiul intial de evolutie, urmand apoi sa perturbe grav calitatea vietii pacientului atunci cand ajunge in stadii avansate. Simptomatologia cancerului genital cuprinde o paleta de semne care nu sunt grave, dar nu trebuie neglijate: dureri abdominale si disconfort abdominal; balonare; distensia abdominala – marirea in volum a abdomenului; sangerari in afara menstruatiei; infertilitate; urinari frecvente; sangerari postmenopauza; slabire nemotivata.

Cancer colon. Nu este zgomotos ca simptomatologie, din contra, adesea este descoperit in stadii avansate de evolutie, poate chiar datorita simptomelor metastazelor acestuia. Desigur ca aceasta patologie are simptome, insa aceste sunt discrete si adesea ignorate de pacienti. Simptomele cancerului de colon: sangerarea anala – intotdeauna sangerarea anala trebuie investigata si colonoscopic, chiar daca se certifica a exista hemoroizi si daca pacientul este femeie, atunci obligatoriu trebuie investigate si organele genitale; durerea abdominala.

Cancer gastric. Apare de obicei pe o leziune preexistenta, ca ulcer sau o gastrita cronica netratata, reflux biliar sau infectii gastrice. Evolutia este lenta, pacientul isi pierde pofta de mancare, simte disconfort ianinte sau dupa fiecare masa, poate voma cu sange sau poate prezenta melena (scaun negricios si lucios datorita sangelui digerat in timpul trecerii prin intestine), dureri in abdomenul superior, intoleranta fata de anumite alimente etc. 

Sarcina ectopica. Este acea sarcina in care ovulul fecundat se dezvolta in alta parte decat in peretele uterului, crescand in dimensiuni si punand in pericol sanatatea acelui organ, cum ar fi trompa uterina pe care o rupe, femeia suferind astfel sangerari abdominale puternice si riscand sa moara. De aceea sarcina ectopica este intotdeauna considerata o urgenta medicala fiindca nu se stie cand tragedia se poate produce.