Dureri misterioase ce nu trebuie ignorate

0
67

Cu totii probabil ca am simtit uneori niste dureri misterioase, uneori chiar si persistente. De cele mai multe ori nu le bagam in seama si, de obicei, aceste dureri dispar pe nesimtite. Insa, in acest articol iti vom vorbi despre zece dureri misterioase pe care nu trebuie sub nicio forma sa le ignori. Citeste in continuare ca sa afli care sunt.

Aceste dureri sunt asemanatoare cu acele zgomote ciudate pe care masina ta le face din cand in cand: apar dintr-o data, fara nici un motiv aparent, si dispar la fel de repede. Daca nu esti mecanic auto, cel mai probabil vei uita de acele zgomote imediat ce nu le mai auzi. Insa, la fel ca acele probleme ce-ti afecteaza masina, si simptomele pe care le resimti ocazional vor deveni din ce in ce mai acute pe masura ce trece timpul. In mod obisnuit, ele sunt un semnal de avertizare ce iti arata ca este ceva in neregula cu tine.

Desi nu trebuie sa intram in panica de fiecare data cand ne doare cate ceva, anumite dureri misterioase nu trebuie ignorate. Intr-adevar, nu e placut sa mergem la doctor, dar nici pentru medici nu e placut sa se confrunte cu un pacient a carui problema ar fi fost mult mai putin grava daca acesta ar fi apelat la ei imediat. Acestea fiind zise, haideti sa descoperim impreuna care sunt aceste dureri misterioase pe care nu trebuie sa le ignoram.

1. Durerile de piept

Desi cea mai periculoasa cauza a acestui tip de durere sunt problemele cardiace, durerile de piept nu sunt singurul semnal ca ai probleme cu inima. Imagineaza-ti urmatorul scenariu: este o zi calduroasa de vara, iar tu esti in curte si incerci sa tunzi iarba de pe peluza. Faci o pauza pentru ca ai transpirat si vrei sa-ti stergi sudoarea de pe frunte, cand, deodata, aparent din senin, incepe sa te doara maxilarul. Cine stie, poate ca ti-ai strans maxilarul prea tare ieri la serviciu, atunci cand ai fost stresat(a). Probabil ca nu te vei gandi la inima ta atunci cand simti o astfel de durere, pentru ca, pana acum, ti s-a zis ca durerile de piept sunt cele ce ne avertizeaza ca avem probleme cardiace.

Din pacate, trebuie sa-ti spunem ca si durerea maxilarului poate fi un semnal ca exista o problema cu inima ta—cum ar fi, de pilda, ca esti pe cale sa faci infarct.

Durerile asociate infarcturilor se pot manifesta in diferite zone ale corpului: umerii, bratele, abdomenul, partea de jos a falcii sau gatul. Daca ti se intampla cumva sa simti in mod subit o durere in umeri sau maxilarul inferior, opreste ceea ce faci imediat si apeleaza la un medic.

2. Durerile lombare

Durerile lombare sunt foarte raspandite, dar acestea semnifica mai mult decat simplul fapt ca te dor muschii. Aceste dureri pot fi si un simptom al problemelor renale, cum ar fi, de pilda, pietrele la rinichi. De obicei pietrele la rinichi trec singure, desi modul in care scapam de ele este si el foarte dureros. Insa, in cazul in care rinichiul tau este infectat si se inflameaza, sau daca ai o tumoare in acea zona si aceasta a crescut destul de mult, vei incepe sa ai dureri in zona lombara.

3. Dureri abdominale intense

Uneori durerile abdominale nu au o explicatie precisa. Poate ai probleme cu vreun organ apropiat, cum ar fi rinichii, plamanii sau uterul (daca este cazul). Insa, durerile in regiunea cadranului abdominal inferior ar putea insemna ca ti s-a inflamat apendicele, ceea ce inseamna ca va trebui apelezi la un medic imediat.

Durerile in partea dreapta a cadranului inferior mai pot semnifica faptul ca ai probleme cu vezica biliara, iar cele din regiunea abdomenului superior (ce sunt uneori insotite de dureri de spate) pot fi un simptom al pancreatitei, adica inflamatia pancreasului. Daca nu rezolvi cat de curand aceste probleme intestinale, exista pericolul ca tesuturile tale intestinale sa moara, dar nu numai. Si nu in ultimul rand, inflamatia ficatului cauzata de hepatita iti poate da dureri intestinale de nesuportat, deci ai grija!

4. Durerile gambelor

In general, gambele te pot durea la sfarsitul unei zile obositoare sau dupa ce ai urcat multe scari. Insa, acestea pot semnifica mai mult decat simplul fapt ca muschii tai sunt obositi, in mod special daca nu exista nicio leziune evidenta.

Picioarele contin un sistem de artere si vene ce permit sangelui sa circule de la muschi catre inima si viceversa. Venele ce sunt vizibile la nivelul pielii se numesc vene superficiale, iar rolul lor este sa ajute sangele sa ajunga la venele mai adanci. In aceste vene se gasesc niste valve ce fac posibila transportul sangelui in directia corecta. Insa, in cazul unei vene sparte, pot aparea coagulari ce pot cauza o afectiune numita tromboza venoasa profunda (TVP), a carei simptoame principale sunt durerile la nivelul gambelor si inflamatia picioarelor.

5. Senzatia de furnicaturi in maini si picioare

Daca ti-ai tinut picioarele incrucisate vreodata pentru o perioada prea lunga de timp, probabil ca ai mai avut aceasta senzatie aproape dureroasa de furnicaturi. Cauza acestei senzatii este reducerea fluxului sanguin. Din fericire, furnicaturile dispar repede daca te ridici in picioare si incepi sa te misti.

Insa, daca se intampla vreodata sa ai o astfel de senzatie in maini sau picioare fara sa fi facut nimic, este posibil ca nervii tai sa fi fost lezati. Simptome ca senzatiile de furnicaturi, amorteala sau arsura sugereaza ca ai putea suferi de neuropatie periferica.

6. Durerile generale ale corpului

Daca simti vreo durere in orice regiune a corpului tau, asta inseamna ca trebuie sa acorzi o atentie speciala regiunii respective. Este posibil sa ai fibromialgie, o boala misterioasa ce afecteaza femeile mai des decat barbatii si a caror principale simptome sunt durerea si disconfortul. Un alt simptom al acestei boli este o crestere a sensibilitatii fata de presiune sau durere, ce poate duce la dificultati in a dormi.

Poate o sa ti se para incredibil, dar si depresia poate provoca dureri subite si inexplicabile in diferite regiuni ale corpului (cum ar fi spatele sau capul) sau poate mari sensibilitatea fata de durere.

7. Durerea testiculara

Un barbat nu trebuie niciodata sa ignore durerea testiculara, deoarece cauzele acesteia s-ar putea sa fie foarte grave. Printre posibilii responsabili pentru o astfel de durere se numara herniile, cancerul, sau torsiunea testiculara (rasucirea cordului spermatic).

Durerea testiculara mai poate fi provocata si de inflamatia epididimului, un tub spiralat localizat in partea inferioara a ambelor testicule, al carui rol este sa inmagazineze si sa transporte sperma. Daca pe langa durerea testiculelor mai ai si o senzatie ciudata, este posibil sa ai varice la nivelul testiculelor, numite varicocele.

8. Dureri de cap puternice

Desi durerile de cap apar deseori in mod subit, uneori ele se instaleaza atat de repede si cu o intensitate atat de mare incat ne simtim de parca ne-ar fi lovit cineva cu un ciocan in cap. O astfel de durere de cap misterioasa si subita ar putea fi un simptom al unei probleme de sanatate destul de grave, in special daca este insotita si de pierderi de vedere. Este posibil sa fii in toiul unui accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitoriu, deci ai grija!

9. Durerile pelviene in timpul actului sexual

Una din cele mai raspandite simptome ale bolii inflamatorii pelvine este instalarea unei dureri sau senzatii de disconfort in regiunea pelviana in timpul actului sexual. Aceasta afectiune este o infectie bacteriana a uterului sau trompelor uterine, ce se manifesta prin inrosirea si inflamatia tesuturilor din regiunile afectate. Inflamatia poate duce la formarea de cicatrice si la infertilitate.

Boala inflamatorie pelvina poate duce si la formarea unor abcese pelviene cronice sau la instalarea unor dureri cronice in aceasta regiune. Principalii responsabili pentru aceasta boala sunt diversele boli venerice, in mod special Chlamydia sau gonoreea, sau orice alta sursa bacteriana ce afecteaza organele genitale.

10. Durerile persistente ale articulatiilor

Osteoartrita, adica uzura cartilagiilor generata de imbatranire, se manifesta prin frecarea oaselor unul de celalalt. Aceasta boala este una din cele mai comune cauze ale durerilor articulare, dar nu este singura cauza. Rigiditatea si umflarea articulatiilor poate fi cauzata si de lupus, o boala ce oscileaza intre perioade de rau si de bine. Alte simptome ale lupusului includ oboseala, caderea parului si febra.

Si hepatita, o boala ce afecteaza ficatul, poate duce la instalarea durerii in regiunea articulatiilor, la fel ca si artrita. Una din cele mai serioase forme ale artritei este artrita reumatoida, o boala autoimuna (adica atunci cand exista o dereglare a sistemului imunitar ce il determina pe acesta sa atace chiar organismul pe care ar trebui sa-l apere).