E ceva gresit la Donald Trump?

0
71

Cat de devastator este efectul Donald Trump ? De ce aproape fiecare afirmatie a presedintelui Statelor Unite genereaza un tsunami? Cum se face ca aproape toti sefii de state se arata socati dupa intalnirile cu acesta? Greseste cumva Donald Trump? Este un lider periculos pentru stabilitatea lumii?

Un fapt este cert. Si nu poate fi contestat nici macar de cei mai apropiati consilieri de la Casa Alba. Orice negociere cu Donald Trump este dificila si genereaza veritabile frisoane pentru partenerul de dialog. Si inca o realitate nu poate fi pusa a indoiala. Comportamentul sau nu respecta pasii de dans cu care ne-au obisnuit oamenii politci. Este pur si simplu comportamentul unui om de afaceri. Care negociaza la sange. Care forteaza pentru a obtine castig de cauza. Ce s-a intamplat de fapt in raporturile dintre Statele Unite si celelalte puteri ale planetei? Ce s-a schimbat si ce mai urmeaza sa se schimbe sub administratia Trump?

A gresit Donald Trump atunci cand a fortat mana Coreei de Nord? A comis el vreo eroare atunci cand a pus sub o presiune nemaipomenita regimul de acolo? Sau, pur si simplu, a reusit sa negocieze la sange si sa obtina ceea ce nicio alta administratie nu izbutise?

Este ceva gresit in faptul ca presedintele Statelor Unite, preocupat de starea Trezoreriei, incearca din rasputeri sa echilibreze raportul dintre importuri si exporturi? Si ca nu mai accepta ca piata americana sa fie invadata de produsele altor industrii? Sau o asemenea pozitie vine in avantajul cetateanului american? A gresit Donald Trump cand i-a aplicat Chinei, chiar zilee trecute, o lovitura de pedeapsa in valoare de 200 de miliarde de dolari?

Dar zilele trecute, cand a scurtcircuitat Uniunea Europeana si in special Germania, a fost ceva in neregula cu Donald Trump? Este in neregula faptul ca a pus piciorul in prag si le-a cerut statelor NATO sa umble la portofel si sa-si plateasca pretul securitatii? E gresit faptul ca cel mai mare contributor NATO le cere celorlalte state sa plateasca macar o factura de trei ori mai mica raportata a Produsul Intern Brut in comparatie cu factura platita de cetatenii americani?

E gresit ca Donald Trump a atras atentia lumii intregi asupra unui fapt extrem de scandalos legat de Germania? Germania are o intelegere politica si economica de-a dreptul oculta cu Federatia Rusa la capitolul gaze naturale. Conform acestei intelegeri, Germania ii face Moscovei concesii in plan politic, in detrimentul comunitatii internationale, obtinand in schimb cantitati uriase de gaze la un pret mult mai scazut, diferenta pe care Moscova o recupereaza de la alte state din Europa Centrala si de Est, santajate si jumulite cu acceptul Berlinului. E gresit cumva ca presedintele Statelor Unite atrage atentia asupra acestei practici duplicitare a Berlinului si ca o acuza in acelasi timp pe Angela Merkel de un comportament hegemonic in raport cu celelalte state ale continentului?

Iata, din nou, zilele trecute la Bruxelles, s-a dovedit ca acest tip de comportament, aparent brutal, atipic pentru oamenii politici, a avut succes. Germania si celelalte state europene s-au angajat pentru prima data sa se achite de obligatia de a-si plati factura la capitolul securitate. Iar acum, Donald Trump are o baza solida de negociere cu Vladimir Putin.

Si, apropo. Este oare gresita afirmatia liderului de la Casa Alba conform careia Rusia si Statele Unite nu sunt dusmani, ci sunt concurenti? Da si nu. Fiindca, din nou, Donald Trump joaca la rupere. Si extrem de riscant. Pentru ca Rusia a incalcat regulile jocului. A trecut peste linia rosie. A modificat prin forta harta lumii. Poate fi iertat Putin pentru anexarea Crimeei?  In ce conditii ar putea fi resetate in sens pozitiv relatiile NATO-Federatia Rusa, fara incalcarea normelor de drept international? La acest capitol, Donald Trump topaie pe un butoi de pulbere. Din simplul motiv ca este strans cu usa de procurorii din Statele Unite intr-o ancheta de o duritate fara precedent, fix pentru raporturile sale din trecut cu regimul de la Kremlin si cu raporturile si intelegerile suspectate dintre apropiatii sai si Vladimir Putin. Dar poate ca si la acest capitol vom constata, in final, ca Trump risca si castiga.