Economia mondiala pierde 160 de trilioane de dolari prin faptul ca femeile sunt discriminate

0
73

Economia mondială pierde suma de 160 de trilioane de dolari prin faptul că femeile sunt împiedicate să se manifeste profesional şi să îşi realizeze potenţialul pe piaţa muncii, iar risipirea acestui potenţial este o prostie, a declarat miercuri directorul executiv al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, informează Agerpres.

"La Banca Mondială facem recomandări de politici bazându-ne pe dovezi. De mai mult de 10 ani, am evaluat cu mare atenţie dovezile care arată dacă în România se acordă sau nu putere economică femeilor. Cerem ţărilor să recunoască faptul că acele naţiuni care investesc în cetăţenii lor sunt acele ţări care vor fi bogate mâine. Capitalul uman este cea mai preţioasă componentă a avuţiei. Pentru a vă da şi nişte cifre care să susţină această afirmaţie, calculăm periodic bogăţia mondială", a explicat Kristalina Georgieva.

Reprezentanta Băncii Mondiale a dezvăluit că în prezent bogăţia mondială valirează în prezent 1123

de trilioane de dolari.

"În prezent includem capitalul uman ca unul din activele care fac parte din această bogăţie. Avuţia mondială este în prezent de 1123 de trilioane de dolari, adică o valoare uriaşă, iar două treimi din această avuţie e reprezentată de noi, de oameni. Cu cât este mai bogată o ţară, cu atât este mai mare ponderea capitalului uman în bogăţia sa, şi invers, cu cât e mai săracă, cu atât e mai mică ponderea capitalului uman", a afirmat Kristalina Georgieva.

Aceasta a precizat că Banca Mondială a calculat costul la care se ridică împiedicarea femeilor de a îşi realiza potenţialul profesional.

"Pe aceste baze, ne-am pus următoarea întrebare: cât de mult pierdem împiedicând femeie să progreseze, să se dezvolte? Cu alte cuvinte, cu cât ar putea fi mai mare această avere dacă am avea egalitate între bărbaţi şi femei? Iar răspunsul este o valoare uriaşă, 160 de trilioane de dolari este suma pe care o pierdem în bogăţie mondială pentru că împiedicăm femeile să se manifeste şi să îşi realizeze potenţialul. Sunt convinsă că sunteţi de acord cu mine că o astfel de pierdere e pur şi simplu o prostie", a apreciat directorul executiv al Băncii Mondiale.

Kristalina Georgieva a făcut aceste declaraţii în cadrul conferinţei "Condiţia femeii moderne – între empowerment, leadership şi discriminare de gen", organizată în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene.

"Pentru multe femei din generaţia mea, acest subiect, egalitatea dintre bărbaţi şi femei, părea un obiectiv intangibil, însă astăzi suntem aproape de îndeplinirea acestui obiectiv, deoarece majoritatea bărbaţilor şi femeilor înţeleg acest obiectiv ca o chestiune care priveşte drepturile, dar şi bunăstarea la nivel de familii, de societăţi, de stat", a adăugat Georgieva.

Aceasta a arătat că în cadrul economiei mondiale femeile au parte doar de trei sferturi din drepturile bărbaţilor.

"Vreau să vorbim despre cum putem să progresăm astfel încât să ajungem în momentul în care vom exploata pe deplin şi vom beneficia pe deplin de toţi cetăţenii, femei sau bărbaţi. (…) De 10 ani încoace, am analizat situaţia mondială pentru a vedea cum stau lucrurile în ceea ce priveşte egalitatea dintre bărbaţi şi femei. În prezent, în medie în economia mondială, femeia beneficiază de doar trei sferturi din drepturile pe care le are un bărbat. Ideea e că în spatele acestei proporţii dintre drepturile bărbatului şi cele ale femeii vedem divergenţe uriaşe. Există 6 ţări în care femeile şi bărbaţii sunt egali prin lege, toate sunt ţări din Europa: Belgia, Danemarca, Franţa, Letonia, Luxemburg şi Suedia. Felicitări acestor ţări!", a afirmat reprezentanta Băncii Mondiale.

Pe de altă parte, aceasta a explicat că ţările Uniunii Europene sunt printre cele mai avansate din lume în ceea ce priveşte egalitatea de şanse a femeilor.

"Nu vreau să ne entuziasmăm mai mult decât este cazul, pentru că dreptul consfinţit prin lege nu înseamnă că femeile şi bărbaţii sunt egali în fapt – există diferenţa de salarizare. Cu toate acestea, dacă ne uităm la ţările unde drepturile femeilor sunt între 90% şi 100% faţă de ale bărbaţilor, noi, europenii, putem să fim mândri, pentru că există 39 de ţări în lume unde drepturile femeilor sunt la peste 90% din drepturile bărbaţilor, iar din acestea 33 sunt ţări europene, şi sunt mândră că România şi Bulgaria se numără printre aceste 33 de ţări. Acesta e un lucru foarte bun", a adăugat Georgieva.

Reprezentanta Băncii Mondiale a cerut bărbaţilor să sprijine femeile, dar a subliniat că responsabilitatea femeilor pentru cariera lor profesională este mai importantă decât a bărbaţilor.

"Avansăm cu doar 5 puncte procentuale la fiecare 10 ani, deci ne va lua 50 de ani să ajungem la situaţia de egalitate cu bărbaţii. Cred că trebuie să progresăm mai repede. (…) Ştim că succesul femeilor în rolul de lider e absolut esenţial, şi ştiu că rolul bărbaţilor în sprijinirea femeilor e foarte important. Cred cu tărie că responsabilitatea e pe umărul femeilor – rolul lui pentru ea e important, dar rolul femeii pentru ea însăşi este şi mai important", a conchis Kristalina Georgieva.