Efectele fumatului asupra fizicului uman

0
57

Albirea prematură a părului, decolorarea buzelor sau cariile dentare sunt doar o parte din efectele fumatului asupra aspectului uman. Cercetările au descoperit că persoanele care fumează în mod regulat se pot confrunta cu primele fire albe de păr înainte de vârsta de 30 de ani.

Este o certitudine faptul că fumatul este unul din cele mai nocive obiceiuri pentru sănătate. Dependenţa de fumat este un viciu la care cu greu se poate renunţa, însă consecinţele acestuia nu ar trebui niciodată pierdute din vedere. Studiile au arătat că fumatul duce la îmbătrânirea pielii, acnee, căderea părului, carii dentare, îngălbenirea buzelor şi lista poate continua.

Îmbătrânirea pielii. Pielea este prima zonă care trădează semnele îmbătrânirii, iar fumatul declanşeazămult mai repede acest proces. Nicotina slăbeşte fluxul de sânge, pielea suferă de lipsa de oxigen şi substanţe nutritive şi astfel începe procesul de îmbătrânire. Cei care fumează de mult timp vor vedea cum apar riduri în jurul gurii şi în jurul ochilor.

Acnee. Fumatul creşte secreţia de sebum a pielii şi reduce nivelul vitaminei E. Excesul de sebum dilată porii şi duce la erupţii acneice. Pentru că vitamina E acţionează ca un antioxidant care protejează pielea de efectele radicalilor liberi şi, prin urmare, un nivel scăzut ale acesteia reduce protecţia pielii.

Decolorarea culorii. buzelor Expunerea constantă la nicotină poate provoca decolorarea buzelor. Cu timpul, buzele vor căpăta o nuanţă uşor închisă din cauza căldurii şi a fluxul sanguin slab.

Cearcăne. Cearcănele sunt, de cele mai multe ori, asociate cu lipsa somnului. Însă, de foarte multe ori, zonele întunecate din jurul ochilor se datorează nicotinei. Fumatul împiedică fluxul sanguin la nivelul pielii şi, prin urmare, pielea nu primeşte substanţele nutritive de care are nevoie. Pielea devine subţire, iar pungile şi cercurile colorate de sub zona ochiului devin destul de vizibile.

Căderea părului. Nu numai pielea este afectată de fumat, ci şi părului. Căderea părului este una dintre problemele pe care le au de înfruntat fumătorii în mod regulat. Toxinele din tutun provoacă leziuni ale foliculilor de păr, rezultatul fiind căderea excesivă a părului.  

Albirea prematură a părului. O altă problemă a părului cu care se confruntă majoritatea fumătorilor este albirea prematură a părului. Cercetările au descoperit că persoanele care fumează în mod regulat se pot confrunta cu primele fire albe de păr înainte de vârsta de 30 de ani. Acest lucru poate fi atribuit faptului că fumatul poate deteriora celulele producătoare de melanină, pigmentul responsabil pentru culoarea părului.

Pete dentare. Fumatul este responsabil şi pentru îngălbenirea dinţilor. Tutunul nu lasă pete numai pe degetele fumătorilor, ci şi pe dinţi. Fumatul nu numai că afectează gingiile, dar poate  provoca şi carii dentare, pierderea dinţilor sau respiraţie urât mirositoare. sursa: adevarul.ro