Electrica a castigat un proces de circa 800 de milioane de euro

0
113

Electrica a câştigat în primă instanţă litigiul contra Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), prin care aceasta din urmă a solicitat obligarea Electrica la plata unor despăgubiri de circa 800 de milioane de euro, în legătură cu pretinse încălcări ale obligaţiilor de monitorizare a contractelor de privatizare ale fostelor filiale de distribuţie.

Acest litigiu urmează unui şir de arbitraje internaţionale cu privire la respectivele contracte de privatizare, se arată într-un comunicat al caselor de avocatură RTPR Allen & Overy şi Schoenherr & Asociaţii, care au asistat Electrica în proces.

"Litigiul a fost unul extrem de dificil din cauza faptului că adversarul a încercat să repună în discuţie, într-un alt cadru procesual, aspecte de fond care făcuseră obiectul unor arbitraje internaţionale complicate. Chiar dacă în cele din urmă instanţa a soluţionat dosarul pe baza excepţiilor ridicate de noi, apărarea noastră a presupus, în faza scrisă, şi combaterea acelor aspecte de fond ale contractelor de privatizare istorice încheiate cu cumpărători care nu au fost parte la acest dosar", a declarat Valentin Berea, partener în cadrul RTPR Allen & Overy, citat în comunicat.

La rândul său, Adina Jivan, partener în cadrul Schoenherr & Asociaţii, a apreciat acest dosar ca fiind unul cu implicaţii juridice multidisciplinare, un litigiu cu o problematică interesantă şi complexă, în care s-a făcut apel la un lung şi deloc simplu istoric contractual şi litigios.

Citește și: Radu Banciu intervine în războiul dintre Marian Oprișan și ANI: ‘Nici în pânzele albe nu o să îți justifici averea’

"Nu trebuie ignorată importanţa pe care au jucat-o aspectele procedurale, în baza cărora a fost obţinută de altfel soluţia favorabilă. Pe de altă parte, litigiile cu mize financiare de acest calibru, de natură a avea un impact semnificativ asupra situaţiei economice a companiei vizate, vin întotdeauna cu o presiune suplimentară asupra companiei, presiune care li se transferă, implicit, şi avocaţilor", a arătat Jivan.

Totodată, potrivit unui comunicat transmis de Electrica Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în dosarul nr. 46365/3/2016, soluţionat pe 20 iunie 2019, Tribunalul Bucureşti a respins cererea SAPE, având ca obiect pretenţii în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

Instanţa a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Electrica, raportat la capătul de cerere întemeiat pe răspunderea civilă contractuală, precum şi excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, raportat la capătul de cerere întemeiat pe răspunderea civilă delictuală.

Soluţia poate fi atacată cu apel, în 30 de zile de la comunicare.

În iunie 2017, grupul Electrica, care deţine trei dintre cele opt distribuţii regionale de electricitate din România, a primit o cerere de chemare în judecată formulată de SAPE, pretenţiile solicitate fiind în valoare de aproximativ 800 milioane euro şi reprezintă prejudicii cauzate "prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare".

"În data de 8 iunie, Electrica a primit o cerere de chemare în judecată formulata de SAPE în contradictoriu cu Electrica, cu foşti administratori şi directori ai societăţii, cu Ministerul Economiei şi cu Ministerul Energiei", arată un comunicat transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la acea dată.

Potrivit celor susţinute de SAPE, pretenţiile ar reprezenta "aşa-zise prejudicii cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acţiuni la societăţile privatizate cu privire la care Electrica a acţionat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligaţii rezultau din respectivele contracte de privatizare", susţinea Electrica.