Emigrarea iti schimba complet microbiomul intestinal

0
115

Organismul oamenilor ce migreaza in alte tari trece prin modificari masive. Imediat ce ajungi intr-un loc nou, urechile incep sa capteze sunete necunoscute si nasul simte un miros diferit. Treptat, rutina zilnica se schimba, normele culturale se contopesc, iar visele evolueaza. O alta transformare ce are loc in interiorul organismului a fost prezentata de doua studii recente realizate in Olanda si SUA. Conform descopera.ro, care citeaza Independent, trilioanele de microbi ce se afla in sistemul digestiv uman isi schimba compozitia.

Desi sunt multi factori ce influenteaza aceste modificari, studiile arata ca migrarea fiecarui individ ar trebui sa fie luata in considerare. Cercetatorii incearca sa inteleaga ce guverneaza compozitia microbiana a intestinelor, in mare parte din cauza dovezilor ce arata ca microorganismele din sistemul digestiv influenteaza sanatatea. Mare parte din bolile cronice au fost asociate modificarilor in microbiomul intestinal.

In primul studiu, specialistii au comparat microbiomul adultilor din cinci grupuri etnice mari din Amsterdam. Specialistii Centrului Medical Academic din Amsterdam au analizat probele de fecale a 2.084 de indivizi ce etnic erau olandezi, ghanezi, marocani, turci, africani si sud-asiatici. Mare parte dintre cei ce nu erau olandezi au emigrat in Olanda la maturitate. In grupurile etnice, cercetatorii au descoperit diferente semnificative in compozitia microbiana intestinala. Dintre toti factorii analizati, specialistii au descoperit ca etnicitatea a fost cel mai puternic factor al compozitiei intestinale.

Specialistii sustin ca factorii ce au dus la aceste modificari pot include administrarea de antibiotice, diferitele practici de nastere, alimentatia si alte modificari ale stilului de viata. Un studiu similar din SUA a prezentat un risc mai crescut de dezvoltare a obezitatii in cazul imigrantilor, cei mai afectati fiind refugiatii din sud-estul Asiei.