Episcopul Husilor: „Pe sfinti nu ii comemoram sau omagiem. Pe sfinti ii cinstim. In primul rand, prin rugaciune”

0
88

Duminica, 5 iulie 2020, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a fost prezent in localitatea Cantalaresti, comuna Stefan cel Mare, la manifestarile dedicate cinstirii Sfantului Voievod Stefan cel Mare, cu prilejul implinirii a 516 ani de la trecerea sa in vesnicie.

In prima parte a zilei, Preasfintia Sa a oficiat Sfanta Liturghie pe un podium amenajat in apropierea statuii Sfantului Voievod Stefan cel Mare din localitate.

Soborul slujitorilor a fost alcatuit din parintii consilieri eparhiali Eduard Irimiea si Vladimir Beregoi, parintele protopop Adrian Chirvasa si preoti de la parohiile din apropiere.

Evenimentul de la Cantalaresti, invesmantat in Liturghie, a constituit adevarata sarbatoare dedicata cinstirii Sfantului Voievod Stefan cel Mare.

Parintele Episcop Ignatie a afirmat, in cuvantul sau, ca adevarata cinstire a voievozilor crestini se face prin rugaciune si prin refletie asupra modului in care si-au invesnicit faptele:

„Prin Liturghia pe care am savarsit-o astazi am adus cinstire, in mod deosebit, celui care a fost voievod crestin si ctitor de locasuri sfinte.

Am adus cinstire prin rugaciune, prin smerenia sufletelor noastre si prin recunostinta fata de cel de care ne aducem aminte intotdeauna in data de 2 iulie.

Anul acesta se implinesc 516 ani de la trecerea in lumea vesniciei a Sfantului Voievod Stefan cel Mare.

Adevarata cinstire a voievozilor crestini este prin rugaciune, prin reflectie asupra vietii si a faptelor minunate pe care ei le-au savarsit. Cronicarul Grigorie Ureche spunea despre Sfantul Voievod Stefan cel Mare ca, inca dupa moartea lui, era considerat, de catre popor, ca sfant «sveti».

A patruns in constiinta poporului ca sfant.

Pe sfinti nu ii comemoram sau omagiem. Pe sfinti ii cinstim. In primul rand, prin rugaciune.

Mai ales cand este vorba de marele voievod Stefan cel Mare, care isi doarme somnul de veci la Manastirea Putna. A ctitorit peste 40 de biserici si manastiri.

In mentalul colectiv al vremii respective, cand spuneai Stefan cel Mare, era un semn de maretie pentru intreaga Moldova.

Insasi rostirea numelui Sfantului Voievod era deja un moment de piosenie, de smerenie si de recunostinta fata de faptele minunate pe care le-a savarsit si pe care ni le-a lasat. Bisericile si manastirile au fost ctitorite din dragoste si credinta”.

 Prezent la eveniment, Corul „Dignus est”, al preotilor din Episcopia Husilor, dirijat de parintele Adrian Buimac, a interpretat mai multe piese patriotice dedicate cinstirii Sfantului Stefan cel Mare.

De asemenea, actorii Teatrului „Victor Ion Popa” din Barlad au evocat personalitatea Sfantului Voievod Stefan printr-o sceneta dedicata acestuia.

A urmat apoi momentul depunerii coroanelor de flori la statuia Sfantului Voievod Stefan cel Mare.