Era la a doua nastere, asa ca stia cum arata un bebelus nascut de cateva secunde, insa a apucat-o groaza cand doctorul i-a dat copilul sa-l tina in brate! Ce a facut-o sa reactioneze asa

0
106

De sapte ani, Dara Crouch era moasa si era fascinata de reactia parintilor care afla la nastere sexul copiilor, asa ca a decis sa pastreze surpriza.

Dupa ce a nascut o fetita, Dara era convinsa ca, atunci cand va ramane din nou insarcinata, va naste tot o fetita. S-a inselat. Dupa 9 luni de sarcina, a adus pe lume un baiat, primul in familia ei, din partea mamei in ultima jumatate de secol.

Reactia ei de uimire a fost imortalizata de un fotograf specializat in nasteri. „In cei cinci ani de cand sunt un fotograf de nasteri, dupa mai bine de o suta de nasteri, pot spune ca n-am mai prins o reactie ca a ei”, a spus fotograful Neely Ker-Fox.

Proaspata mamica a explicat ca a fost atat de uimita pentru ca era sigura ca bebelusul e o fata. „Nu mi-a trecut niciodata prin cap ca as putea avea un baiat. Cred ca de asta eram atat de socata!”

Ecografii in al treilea trimestru de sarcina

Din momentul in care afli ca esti insarcinata inima ti se umple de bucurie si pe masura ce burtica iti creste si puiul tau incepe sa se miste devii din ce in ce mai protectoare. Odata cu bucuriile sarcinii cresc si grijile si temerile legate de santatea bebelusului. Ajunsa in ultimul trimestru de sarcina devii tot mai nerabdatoare sa-ti vezi micutul, sa-l tii in brate si sa-l stii sanatos.

Ecografiile realizate in al treilea trimestru pot depista daca bebelusul prezinta anomalii si daca este necesara inducerea nasterii inainte de termen. De asemenea, fiecare ecografie este o ocazie sa-ti poti vedea micutul in ipostaze inedite.

Qbebe iti pune la dispozitie informatii detaliate despre dezvolatrea fatului, cat si despre ecografiile indicate in al treilea trimestru de sarcina.

Cand incepe al treilea trimestru de sarcina

Al treilea si ultimul trimestru de sarcina incepe odata cu varsta gestationala de 28 de saptamani pana la momentul expulzarii fatului. In mod normal, o sarcina se incheie atunci cand ajunge la 36 de saptamani, insa nu este exclus ca nasterea sa aiba loc mai devreme. De acum burtica devine mai mare cu fiecare saptamana. Este posibil sa simti disconfort, deoarece te vei confrunta cu probleme de somn in combinatie cu usoare contractii. In aceasta perioada copilul continua sa ia in greutate si organele fatului ajung la maturitate spre sfarsitul acestui trimestru de sarcina.

Ecografii intre 26 si 32 saptamani de sarcina

In primele sase saptamani din cel de-al treilea trimestru, bebelusul tau va lua dublu in greutate ajungand de la 1, 5 kg la aproximativ 3.5 kg. El va creste, de asemenea, in lungime de la 14 centimetri, la aproape 17 cm. Cresterea copilului in aceasta perioada este un indicator important al sanatatii sale.
Ecografia morfologica fetala in trimestrul III

Folosind ultrasunetele, medicul care-ti supravegheaza sarcina va masura capul copilului, lungimea abdomenului si femurul (osul coapsei) pentru a calcula greutatea aproximativa si pentru a estima ce dimensiuni va avea la nastere. Oasele bebelusului tau sunt pe deplin dezvoltate acum, chiar daca ele sunt inca moi si flexibile. Vei putea simti ca miscarile beblusului in burtica devin tot mai puternice, deoarece castiga forta musculara.

Ideal ar fi ca ecografia morfologica sa fie facuta la 32 saptamani, dar poate fi la fel de bine realizata si intre 30 si 34 de saptamani. In momentul scanarii cu ecograful se urmareste depistarea malformatiilor fetale. Deoarece acum copilul este destul de dezvoltatat incat sa se poate depista eventuale anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior, precum si o serie de anomalii ale sistemului nervos central si musculoscheletal, fara ca rata de depistare sa depaseasca media de 56%.
Medicul va urmari in timpul efectuarii ecografiei de trimestrul al treilea gradul de maturizare al plamanilor fatului. Acestia sunt dezvoltati, desi nu inca pe deplin maturizati. Un copil nascut in aceasta perioada va fi, de obicei, sanatos insa ar putea avea nevoie de un mic ajutor artificial pentru respiratie.

Ecografia 4D

Acest tip de ecografie nu este obligatoriu sa fie facuta de gravide, insa poate fi recomandata de doctori pentru a inlatura eventualele suspiciuni legate de anumite anomalii structurale (spina bifida, defecte ale buzelor/palatului, polidactilie, dismorfisme faciale etc).
Prin intermediul unei tehnologii avansate medicul care te examineaza are o imagine completa a campului de interes – toate cele 3 planuri ortogonale se vad simultan pe ecran, ceea ce permite o identificare exacta a planurilor anatomice atat pentru o biometrie precisa, cat si pentru aprecierea anomaliilor structurale.
Ecografii intre 33 si 36 saptamani de sarcina

Auzul fatului in acest moment este suficient de dezlvoltat si astfel bebelusul poate auzi vocea ta, a partenerului tau si a medicului daca vorbiti. Datorita tehnologiei bazata pe ultrasunete, ecografia nu are efecte adverse asupra organismului gravidei sau a fatului. Ba din contra, ecografia 4D iti ofera sansa de a observa in timp real reactia copilului, ca raspuns la un zgomot puternic. Acum poti vedea, de asemenea, ochii copilului cum se misca.

Ecografii intre 36 de saptamani si momentul nasterii

In ultimele trei saptamani din cel de-al treilea trimestru de sarcina copilul va continua sa creasca si sa ia in greutate mai mult decat in oricare alta perioada a sarcinii, luand aproximativ o jumatate de kilogram pe saptamana (mama va obtine, de obicei, aproximativ un kilogram pe saptamana). Corpul fatului este acoperit de un strat subtire de par care incepe sa cada si sa fie inlocuit cu un strat alb de piele de protectie. Bebelusul poate suge degetul mare, iar pupilele sale se pot contracta acum si astfel pot detecta lumina.

Ecografia Doppler

Ecografia Doppler sau cardiotocografia evalueaza gradul de maturare al placentei si cantitatea de lichid amniotic – ambele fiind elemente de importanta majora ce pot impune, de asemenea, o conduita obstetricala corespunzatoare, cum ar fi declansarea travaliului sau nasterea prin sectiune cezariana daca se obiectiveaza suferinta fetala. Cresterea copilului si starea sa de sanatate depind in continuare de hrana si oxigenul furnizate de placenta prin intermediul cordonului ombilical. Medicul poate verifica pozitia placentei si a cordonului ombilical, deoarece acesta din urma poate fi infasurat in jurul gatului fatului sau poate fi obstructionat si astfel se induce sarcina sau se efectueaza cezariana de urgenta. Toate acestea pot fi vazute prin utilizarea unui formular special de ultrasunete, numit Doppler, pentru a evalua fluxul de sange din cordonul ombilical.

Erori date de ecograf

Odata ce ai ajuns la 37 de saptamani se considera ca ai dus sarcina la termen, chiar daca nasterea nu va avea loc exact in ziua cu pricina. Este posibil sa mai ai de asteptat inca cel mult 3 saptamani. Data nasterii este fixata la sfarsitul celor 40 de saptamani de sarcina, desi sunt foarte putine femei care nasc la data stabilita inca de la inceputul sarcinii.

Ecografia endovaginala

Pe parcursul acestor saptamani copilul va continua sa ia in greutate si functiile organelor se vor imbunati. Ecografia endodvaginala poate fi utilizata in cazul in care medicul este incert cu privire la modul in care copilul este pozitionat. De asemenea, ecografia endovaginala este utila pentru evaluarea lungimii colului uterin. Daca se constata un col cu lungime sub 2 cm, in forma de palnie la nivelul orificiului intern, medicul iti poate recomanda efectuarea cerclajului colului uterin in scopul prevenirii nasterii premature si prelungirii sarcinii in vederea maturarii pulmonare fetale.

Evaluarea morfologiei la acest trimestru este mult ingreunata de relativa fixitate a pozitiei fetale, de densitatea osoasa crescuta si de cantitatea mai redusa de lichid amniotic. De aceea, este posibil ca estimarea ecografica a varstei gestationale in trimestrul al treilea de sarcina sa aiba o eroare intre 16 si 21 de zile, in functie de parametrii utilizati, iar estimarea greutatii fetale se face si ea cu o eroare de +/-15.