Medicii din cadrul Spitalului de Urgenta „ Elena Beldiman” din Barlad fac apel la populație pentru a dona sange. La aceasta ora, unitatea sanitara nu mai are pe stoc nicio punga de sange grupa B3. Situația nu este roz nici la Centrul Județean de Transfuzie Sangvina, numarul donatorilor fiind in scădere. Reprezentantii instituției fac apel la polițiști, jandarmi, pompieri pentru a se prezenta si a dona. .
Avantajele donatorilor: dincolo de testele medicale gratuite, fiecare donator primeşte tichete de masă în valoare totală de 63 de lei, o zi liberă de la servici în ziua donării şi decontarea 50% a abonamentului pentru transport în comun pentru jumătate de lună (în cazul orăşenilor).
VREAU SA DONEZ! CUM TREBUIE SA PROCEDEZ?
Pentru a dona sange este recomandat sa dormi bine inainte , daca se poate 7-8 ore, trebuie sa nu fi efectuat servici de noapte (schimbul III) pentru a nu fi obosit.
Este foarte bine sa mananci dimineata, un mic dejun format din proteine si glucide, fara prea multe grasimi, dar cu multe lichide dulci, ceai cafea, sucuri naturale. Sub nici o forma nu trebuie sa se fumeze inainte si dupa de donare.
Este cu desavarsire interzis alcoolul in dimineata donarii si cu o seara inainte. Cafeaua este recomandata mai ales la persoanele care au in mod frecvent tensiunea arteriala mica .
Este bine ca dupa donare sa avem un timp la dispozitie (doua, trei ore ) sa ne odihnim. In ziua donarii este interzis fumatul si consumul de alcool.
IN CE FEL POT DONA LA CTS BARLAD?
Dupa ceva prezentati la Fisier cu actul de identitate, aveti posibilitatea sa alegeti intre donarea de sange total si donarea de concentrat unitar trombocitar de afereza, in functie de necesitatile spitalelor deservite de catre CTS Barlad.
In alegerea tipului de donare al dumneavoastra va interveni si medicul care efectueaza selectia donatorilor.
Donarea de sange total dureaza cel mult 10 minute, si in acest timp se preleveaza o cantitate de 450 ml sange total care va fi prelucrat ulterior ,pentru obtinerea de produse labile de sange, care vor fi testate, conservate, stocate si apoi distribuite in spitale, conform legii sangelui 282/2005.
Donarea de afereza dureaza un timp mai indelungat, 50-60 minute, dar permite recoltarea doar a unui component celular al sangelui, trombocitele. Desi mai indelungata, aceasta donare este mai comoda pentru donator, deoarece nu se pierde volum sanguin, si este foarte folositoare pentru pacientii din sectiile de oncologie si hematologie.
Important este doar sa aveti disponibil putin curaj si putin timp pentru a ajuta un necunoscut in mare suferinta.