Eugen Teodorovici, lovitură grea pentru procurori: Nu mai accept așa ceva

0
60

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a confirmat că există un protocol între Agenția Națională de Administrare Fiscală și Parchetul General, dar susține că acesta va fi desființat.

„Da, protocolul a fost făcut. A fost și o prevedere legală în baza căreia s-a făcut acest protocol. Cred că în 2012. Clar este că nu mai accept ca oamenii de la ANAF să fie detașați la Parchete. Este treaba lor dacă vor să îi țină acolo, dar, dacă nu, se reîntorc la matcă și punct. Nu avem voie să mai colaborăm în acest fel”, a spus Teodorovici, la Antena 3, care anterior a declarat că nu susține, în general, aceste protocoale.

Ministrul consideră că angajații Fiscului trebuie să facă propriile sesizări, nu acestea să fie făcute de procurori. „Chiar avem în structurile ANAF-ului, pe funcții de conducere, personal practic procurori. Acolo am cerut foarte clar șefului ANAF să înceteze detașarea acelor persoane la ANAF, pentru nu mi se pare corect și nici legal nu este, dincolo de moral și restul, ca cineva de la Parchet să fie cineva care trimite către Parchete dosarele în cazul unor companii. N-are logică. Tu îți trimiți la tine astfel de spețe?! Mai ales că poți să trimiți sau nu, de la caz la caz. Nu, să fie ANAF-ul care face această situație și aceste sesizări. Aveam undeva la 300 de detașați de la ANAF către parchete”, a detaliat Teodorovici.

De asemenea, ministrul susține că trebuie modificată abordarea în zona de evaziune fiscală. „Statul român nu trebuie să mai urmărească companiile, ca să le distrugă. De exemplu, pentru o sumă pe care eu, ca Fisc, constat că trebuie dată la stat, nu mă duc și trimit în pușcărie patronul sau acționarul și închid firma. Este o aberație. Am mai spus-o: trebuie să urmărim nu legalitatea, ci oportunitatea. Adică eu ca stat, ca Fisc, constat că, pentru a trimite o hârtie, mă costă mai mult decât suma pe care o cer, ce rost are să mai fac lucrul acesta?”, a subliniat Teodorescu.

Ministrul Finanțelor a adăugat că preferă abordarea prin care celor care au sume restante preferă să le fie prezentată mai întâi situație, după care să li se interzică anumite drepturi – „n-au voie să fii administrator și altele” -, dar nu să fie închisă compania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.