Examenul coproparazitologic: Cum sa iti dai seama daca ai nevoie si cum se realizeaza recoltarea

0
104

Examenul coproparazitologic poate identifica în materiile tale fecale, bacterii, virusuri sau alți germeni care ar putea să te îmbolnăvească. Dacă analiza de scaun este pozitivă pentru paraziți sau ouăle acestora, ți se va prescrie un tratament pentru a elimina infecția respectivă.

Dacă ai probleme cu stomacul, medicul tău îți poate recomanda să efectuezi un examen coproparazitologic, o probă de scaun, pentru a fi trimisă unui laborator pentru testare. Unele examene coproparazitologice pot fi utilizate în medicina primară în diagnosticul diferențial al tulburărilor, cum ar fi infecțiile gastrointestinale, sindroamele de malabsorbție și bolile inflamatorii intestinale. Analiza de scaun include examen microscopic, teste chimice, imunologice și microbiologice.

Probele de scaun pot fi examinate pentru leucocite, sânge ocult, adică sânge care nu se vede cu ochiul liber, grăsimi, zaharuri, ph, enzime pancreatice, calprotectină și cauze infecțioase cauzate de bacterii, virusuri și paraziți, potrivit doc.ro. Proba de scaun trebuie, de asemenea, verificată macroscopic în ceea ce privește culoarea, consistența, cantitatea, forma, mirosul și mucusul.

Când se recomandă examenul coproparazitologic?

Medicul tău îți poate cere să efectuezi un examen coproparazitologic în situația în care prezenți oricare dintre aceste simptome specifice unei infecții intestinale, precum:

• diaree frecventă;
• diaree care durează mai mult de câteva zile;
• mucus sau sânge în scaun;
• dureri de stomac sau crampe;
• durere de cap;
• greaţă;
• vărsături;
• febră.

CITEȘTE ȘI: Esenţial pentru sănătate: De câte ori pe zi este normal să mergi la toaletă

Înainte de a-ți recomanda să efectuezi analiza de scaun, medicul tău mai poate fi interesat și dacă:

• ai un sistem imunitar slăbit;
• ai mâncat alimente contaminate;
• ai băut apă contaminată;
• simptomele tale sunt severe.

În unele situații, este posibil să ți se indice efectuarea examenului coproparazitologic înainte de a prezenta semnele unei infecții, dacă ai călătorit recent din țară într-o zonă în care paraziții sunt endemici sau dacă există o epidemie de infecție parazitologică la școala copilului tău.

Există multe cauze posibile ale simptomelor intestinale, cum ar fi utilizarea recentă a antibioticelor. Împreună cu analiza de scaun, medicul va obține un istoric detaliat și îți poate recomanda și alte teste de laborator cum ar fi o cultură a scaunului pentru a-ți verifica materiile fecale de bacterii.

Cum ar trebui să te pregătești pentru examenul coproparazitologic?

De regulă, un examen coproparazitologic nu necesită o pregătire specială, dar în unele cazuri, medicul tău îți poate cere să eviți utilizarea anumitor produse înainte de a colecta un eșantion din materiile fecale, cum ar fi:

• laxative;
• medicamente antidiareice;
• medicamente antiparazite sau antibiotice;
• antibiotice;
• coloranți de contrast, care sunt utilizați în studii imagistice și raze X;
• alimentele precum fructele și legumele uscate, varza, salata, piersicile, caisele, roșiile, smochinele, căpșunile, kiwi.

Cum se efectuează un examen coproparazitologic?

Dacă medicul tău îți recomandă un examen coproparazitologic, va trebui să oferi o probă de scaun prelevată în orice moment al zilei. Medicul tău îți poate oferi un coprocultor, adică un recipient mic de unică folosință, cu filet și linguriță sau spatulă colectoare pentru a preleva o probă de scaun.

Recomandări recoltare probă de scaun

Colectează o mică mostră din materiile fecale folosind mănuși din latex.

Atunci când colectezi proba de scaun, asigură-te că nu atinge interiorul toaletei, pentru că ar putea prelua germeni care nu sunt ai tăi.

Pune proba în coprocultor, dar nu umple prea mult recipientul, ci maximum jumătate. Pentru examenul coproparazitologic sau de materii fecale, va trebui să prelevezi doar un eșantion de dimensiunea unei alune, cât un bob de mazăre.

Asigură-te totodată că ai colectat atât mostre cu sânge, cât și vâscoase sau apoase, din trei locuri diferite ale bolului fecal.

Evită amestecarea scaunului cu urină sau apă. Dacă ai nevoie să urinezi, fă acest lucru înainte de a începe recoltarea pentru analiza de scaun.

Pune recipientul în care ai recoltat într-o pungă de plastic sigilată și, apoi, spală-te bine pe mâini cu apă și săpun.

Este indicat să duci la laborator proba de scaun cât mai curând posibil, în cel mult 2-3 ore de la momentul recoltării. Dacă nu ajungi în acest interval, proba mai poate fi păstrată în frigider, dar nu mai mult de 24 de ore.

Asigură-te totodată că i-ai spus medicului tău despre medicamentele pe care le iei, deoarece acestea s-ar putea să afecteze rezultatele examenului coproparazitologic. În plus, medicul tău ar trebui să știe dacă urmezi vreo cură cu plante medicinale ori dacă iei suplimente, vitamine, medicamente fără prescripție medicală.

Examenul coproparazitologic la copii

Dacă trebuie să colectezi un eșantion de scaun de la copilul tău, acesta poate necesita pași suplimentari. Poate că va trebui să-l ajuți, mai ales dacă încă nu e pregătit să meargă la oliță. Într-o situație de acest fel ai putea preleva o probă de scaun de pe scutecul celui mic, atât timp cât eșantionul nu este contaminat cu urină. De asemenea, în unele cazuri, medicul tău îți poate recomanda utilizarea unui tampon de bumbac curat pentru a colecta o probă de scaun din rectul bebelușului.

Ce înseamnă rezultatele de la analiza de scaun?

De cele mai multe ori, ar trebui să primești rezultatele în termen de una sau două zile. Dacă rezultatele examenului coproparazitologic sunt negative, înseamnă că sunt normale și nu s-au găsit germeni, virusuri sau alt tip de bacterie în proba ta de scaun, deci nu ai o infecție.

În cazul unui singur examen coproparazitologic, al cărui rezultat este negativ nu are valoare eliminatorie. Pentru un examen coproparazitologic de rutină este recomandat să se preleveze cel puțin 3 probe de scaun, la o distanță de 3-4 zile între eșantioane sau 7-10 zile, în funcție de recomandările specialiștilor.

Dacă primești un rezultat normal, dar simptomele tale nu s-au calmat, medicul tău îți poate solicita teste sau investigații suplimentare. Un rezultat anormal al examenului coproparazitologic înseamnă că au fost găsiți paraziți, ouă de paraziți sau ambele în proba ta de scaun.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO