Examinarea PET/CT, cea mai moderna si precisa metoda de diagnosticare a cancerului

0
69

Diagnosticul precis si timpuriu este extrem de important in lupta impotriva cancerului. Odata cu dezvoltarea rapida a tehnologiei in imagistica medicala, in prezent sunt detectabile tumori chiar de cativa milimetri. Una dintre cele mai moderne si precise metode de depistare a cancerului este examinarea PET/CT.

Cand se recomanda examinarea PET/CT
– pentru recunoasterea timpurie a bolilor neoplazice
– in cazul in care simptomele pot indica boli neoplazice, dar acest lucru nu poate fi demonstrat folosind alte metode
– in cazul bolilor cunoscute, identificarea si localizarea exacta a tumorilor, respectiv pentru demonstrarea sau excluderea metastazelor
– masurarea eficientei terapiei
– recunoasterea tumorilor recurente in caz de suspiciune clinica
– desemnarea locului pentru prelevarea probelor histologice, biopsie
– desemnarea exacta a locului pentru radioterapie

Ce este PET/CT
PET/CT inseamna aplicarea in acelasi timp a doua metode de examinare. Cu ajutorul CT pot fi identificate modificarile patologice, anatomice si structurale ale organelor. Deficienta CT-ului este ca nu da informatii despre substratul biologic al leziunilor. Ca sa folosim o analogie, CT-ul in sine ofera atatea informatii despre tumoare, ca si cum omul vede o figura in intuneric; stim ca este acolo, dar nu stim ce este.

Cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), devine vizibil metabolismul tesuturilor examinate. In cursul examinarii PET, cel mai des este administrata molecula de glucoza (FDG), marcata cu izotop (18F). Cu ajutorul FDG-ului se pot obtine informatii despre consumul de glucoza al tesuturilor. 

Cele mai multe tumori maligne se dezvolta foarte repede, de aceea consumul de glucoza este mai intens. PET identifica tumorile, folosind aceste caracteristici. 

Ce poate face PET/CT
Recunoasterea timpurie a tumorilor
In bolile neoplazice, modificarea metabolismului precede modificarile structurale. Astfel modificarile patologice pot fi identificate si localizate mult mai repede decat cu examinarile imagistice clasice. PET/CT-ul este o examinare a intregului corp, astfel ne ofera informatii despre intregul organism, nu numai despre o parte a corpului, ca celelalte metode. 

Examinarea este capabila sa identifice modificarile de cativa milimetri, care nu cauzeaza inca simptome. PET/CT-ul ne ofera informatii daca modificarea este de natura benigna sau maligna. In cazul examinarilor PET/CT negative poate fi evitata biopsia, iar daca examenul este pozitiv se indica locul cel mai potrivit pentru biopsie.

Cercetarea dimensiunii si localizarii tumorilor
PET/CT este adecvat pentru definirea exacta a locului bolii neoplazice si pentru a raspunde la intrebarea daca exista metastaze undeva in organism. Informatiile furnizate de PET/CT pot modifica strategia de tratament in 50% dintre cazuri. 
Prin examinarea PET/CT a intregului corp, devin inutile alte examinari de multe ori incomode.

Recunoasterea recidivei tumorale
PET/CT este considerat in prezent cea mai eficienta metoda in recunoasterea recidivarii tumorilor. Are capacitatea de a deosebi tumorile recurente de leziuni cicatriciale mai vechi, cauzate de tratamentele medicamentoase, postradic sau postoperator.

Masurarea eficientei chimioterapiei
Scopul agentilor chimioterapici este reducerea metabolismului tumorilor, oprind astfel cresterea acestora. in urma tratamentelor, modificarile produse in metabolism preced reducerea dimensiunii tumorilor. Astfel, cu ajutorul examinarii PET/CT, poate fi preconizat succesul terapiei, mult mai repede decat cu metodele existente in prezent.

Tipuri de cancer investigate cu PET/CT
1. Nodul pulmonar cu dimensiuni de peste 1 cm 
2. Carcinom pulmonar cu celule "non-small" (NSCLC) 
3. Carcinom pulmonar cu celule "small" (SCLC) 
4. Cancerul colono-rectal
5. Neoplazii ale capului si gatului 
6. Limfoame Hodgkin si non Hodgkin, limfoame agresive raspandite in celulele sistemului imunitar (si pentru copii)
7. Melanom malign 
8. Neoplasm esofagian
9. Neoplasm gastric
10. Neoplasm de pancreas
11. Neoplasm de ovar
12. Neoplasm uterin
13. Neoplasm san
14. Tiroida 
15. Tumori ale celulelor germinale 
16. Osteo-sarcom, sarcom Ewing, tumori de parti moi (si pentru copii)
17. GIST 
18. Tumori neuroendocrine
19. Neuroblastoame ( pentru copii) 
20. Localizarea carcinoamelor oculte la pacientii cu metastaza