EXCLUSIV Cine finanteaza partenerul ‘pro-bono’ al Guvernului Orban 2

0
74

Dezvăluire Bugetul.ro. Guvernul Orban 2 și asociația Code for Romania au lansat, împreună, site-ul stirioficiale.ro, o platformă on-line destinată știrilor legate de coronavirus. Pe site-ul citat suntem informați că proiectul „este realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania”. Puțini știu, însă, că proiectul „Code for Romania” are un buget, pentru perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, în valoare de 713.839 de dolari. Asociația „Code for Romania” a luat naștere în 2016, la inițiativa Romanian-American Foundation (RAF). De altfel, pentru perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, RAF i-a oferit un grant de 418.800 de dolari asociației Code for Romania.

Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat, luni, 16.03.2020, platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro), suntem informați într-un comunicat de presă al oficialităților.

„Acest proiect este realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic și apolitică, în cadrul Code for Romania Task Force și în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României”, se arată pe stirioficiale.ro.

Așadar, ne-am întrebat cum se finanțează acest ONG, dacă își permite să încheie contracte pro-bono cu Guvernul României.

Doar 27 de dolari de pe Patreon

Pentru început am căutat pe Patreon, platforma de donații ce reprezintă o sursă de finanțare pentru majoritatea oamenilor împlicați în activități civice.

Am constatat cu uimire că ONG-ul Code for Romania are 7 „patroni”, care ajută asociația cu doar 27 de dolari pe lună.

Mălin Bot, spre exemplu, are 620 de „patroni”, care îl alimentează lunar cu 3.836 de dolari.

Buget de 713.839 de dolari, între 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020

Pentru 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, conform site-ului oficial al Romanian-American Foundation, Code for Romania are un buget în valoare de 713.839 de dolari.

Ulterior, Bugetul.ro a descoperit că Romanian-American Foundation (RAF), fundația-mamă pentru proiectul Code for Romania, i-a oferit asociației un grant în valoare de 418.800 de dolari, restul sumei, până la 713.839 de dolari, fiind completată din alte surse.

Grantul are ca scop „Sprijinirea dezvoltării organizaționale a Asociației Code for România, în vederea creșterii durabilității, menținerii și scalării activităților sale de succes”.

Ulterior, asociația a mai primit de la RAF un grant de 2.230 de dolari, pentru perioada 11 octombrie 2019-28 februarie 2020, în scopul „Dezvoltării unei platforme dedicate finanțatorilor din toată România pentru a crește nivelul de transparență a cheltuielilor în sectorul non-profit și modul în care se corelează cu impactul, sustenabilitatea și schimbarea sistemică”.

În anul înființării, proiect pro-bono cu Ministerul Justiției

„Ministerul Justiției și Code for Romania (Asociația Code for Society) au încheiat, în data de 6 decembrie 2016, un acord de parteneriat, pe o perioadă de 3 ani, pentru dezvoltarea de produse digitale care să contribuie la creșterea transparenței datelor de interes public și a activității Ministerului, să faciliteze consultarea publică și comunicarea cu cetățenii și societatea civilă, precum și să îmbunătățească serviciile oferite de către Minister.

Prezentul parteneriat exclude orice angajamente de ordin pecuniar din partea Ministerului Justiției și este în acord cu art. 3 cap. I din HG nr. 652/ 2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, potrivit căruia, Ministerul cooperează cu organizațiile neguvernamentale în vederea realizării scopurilor sale fundamentale.

Cu această ocazie, Ministerul Justiției reiterează deschiderea sa către cooperarea cu organizațiile neguvernamentale și comunitățile profesionale care au interes în promovarea temelor precum integritatea și transparența în exercitarea funcției publice.

Proiectele care urmează să fie lansate, în cursul anului 2017, în baza parteneriatului sunt:

Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020 – dezvoltarea de aplicații web care să prezinte publicului larg, într-un mod accesibil, datele generate de procesul de monitorizare și implementare a SNA 2016-2020.

Registrul Național al Persoanelor Juridice fără Scop Patrimonial – facilitarea accesului la date despre mediul ONG, automatizarea proceselor manuale acolo unde este posibil și crearea instrumentelor necesare unei comunicări eficiente între instituții în primul rând, dar și între acestea și cetățeni.
Code for Romania (Asociația Code for Society) va contribui la îmbunătățirea sistemului actual prin dezvoltarea unei aplicații de natură să gestioneze centralizarea, consultarea și interconectarea bazei de date Registrul național cu baze de date ale altor instituții publice, precum și expunerea publică a datelor deschise rezultate din Registrul național prin adăugarea de motoare de căutare și posibilități de raportare.

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) – Code for Romania (Asociația Code for Society) va dezvolta o platformă web care să faciliteze comunicarea către publicul larg cu privire la rolul și activitatea Agenției. Vor fi avute în vedere în special activitățile privind reutilizarea socială și publică a bunurilor imobile, precum și programele de finanțare nerambursabilă pentru organizațiile neguvernamentale și academii”, informa, la acea vreme, Minsterul Justiției.

De ce a fost înființată asociația Code for Society

Asociația Code for Romania a fost înființată în 2016 pentru a canaliza energiile civice în vederea atingerii unor obiective practice și pentru a contribui la dezvoltarea infrastructurii de tehnologie civică din România. Astăzi, Code for Romania ocupă locul doi în rândul organizațiilor/comunităților de tehnologie civică  din întreaga lume, cu peste 600 de membri, din care peste 150 sunt din diaspora, se precizează pe site-ul Romanian-American Foundation.

Programul vizează extinderea ariei activităților și creșterea sustenabilității asociației Code for Romania, precum și dezvoltarea comunității sale de voluntari, care dezvoltă soluții digitale pentru probleme de interes public, se mai arată pe site-ul RAF.

Trebuie precizat că din Consiliul de Director al Romanian-American Foundation fac parte oameni care au avut legături cu Fundația pentru o Societate Deschisă, patronată de George Soros.