NIMIC nu pare a mai conta pentru anumiti indivizi, asta chiar daca vorbim de locuri ISTORICE si SFINTE ale Iasului! • Reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI – BZI va prezinta cateva imagini revoltatoare, surprinse tocmai intr-un loc cu o incarcatura spirituala si simbolica aparte pentru fosta capitala a Moldovei • Cu siguranta, sa se ajunga pana AICI nu ar fi CREZUT nici macar Mitropolitul Moldovei si Bucovinei – MMB, Inaltpreasfintitul Teofan! • Concret, in interiorul Manastirii Cetatuia (constructie inclusa pe Lista Monumentelor Istorice – n.r.) si veche de aproximativ trei secole si jumatate au fost afectate pictura si zidurile lacasului de cult prin folosirea termopanelor si a spumei poliuretanice • Din nefericire, nu e un caz singular… • Cu ani in urma, o situatie similara a fost depistata la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi
Nici macar cuvinte precum BLASFEMIE, INCONSTIENTA, IGNORANTA sau INDIFERENTA nu pot exprima un asemenea caz flagrant! Reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI ( BZI) va prezinta cateva imagini revoltatoare, surprinse tocmai intr-un loc cu o incarcatura spirituala si simbolica aparte pentru fosta capitala a Moldovei.
In interiorul Manastirii Cetatuia (constructie inclusa pe Lista Monumentelor Istorice – n.r.) si veche de aproximativ trei secole si jumatate au fost afectate pictura si zidurile lacasului de cult prin folosirea termopanelor si a spumei Poliuretanice.
Orice credincios sau turist care intra in impozanta constructie poate observa cum, tocmai pentru a se monta o constructie unde se vand lumanari, icoane sau alte obiecte de cult, s-au pus termopane lipite cu spuma poliuretanica!
Totul peste pictura si ziduri vechi de aproximativ trei secole si jumatate… Decent si de bun simt ar fi ca autoritatile responsabile sa intervina si sa aplice legea in acest caz flagrant.
"Dam cu piciorul patrimoniului cultural pe care l-am mostenit"
In fata acestei realitati triste, conf. univ. dr. Vasile Cotiuga – Facultatea de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi, istoric si arheolog care a semnalat si alte situatii ce tin de distrugerea monumentelor si a patrimoniului, considera ca, pur si simplu, adevaratele comori istorice si culturale sunt lasate in paragina.
"Suntem repetenti la protejarea patrimoniului cultural… Clamam, de aproape o suta de ani, ca suntem Capitala Culturala a Romaniei, dar noi insine dam cu piciorul patrimoniului cultural pe care l-am mostenit. Altii au inceput de mult sa aiba grija de patrimoniul lor. Sibiul, Timisoara, Brasovul, Alba Iulia sau Oradea sunt doar cateva exemple de reusita. Ce observam?… toate din Vest, din alt spatiu cultural. La Iasi, majoritatea monumentelor istorice si arhitectonice sunt in ruina sau sunt lasate in paragina. Chiar in inima capitalei Moldovei! Ruinele de la Cub, case si conace boieresti – monumente istorice: in paragina! Palate in paragina! (Doamme, ce frumos este Palatul Sturdza de la Miclauseni!) Peste toate acestea, locuri care ar trebui sa fie sacre, in bataie de joc… Mormantul domnitorului Moldovei Ionita Sandu Sturdza, de la Biserica Barboi, pridvorul bisericii Manastirii Cetatuia… si multe altele… Unii sarbatoresc cu fast locuri dragi (Bojdeuca din Ticau), lasate de izbeliste. Ce frumos ar fi fost sa sarbatorim Centenarul primei case memoriale din Romania (Bojdeuca) cu un muzeu nou (in constructia alaturata), cu o curte ca in povestile lui Creanga… si nu cu diplome si medalii pentru politruci! Casa Moruzzi, apartinand Consiliului Judetean, este lasata sa se darame! Intentionat! De ce? Are o curte generoasa in care deja si-au facut vile si case anumti indivizi, asta pentru linistea unora, trebuie… recompensati… Cam asta este imaginea noastra! A, chiar propun primarului un nou traseu turistic prin Iasi: Ruinele Iasilor!", spune mahnit profesorul Cotiuga.
Istoricul complexului fortificat medieval Cetatuia
De precizat ca Cetatuia este o manastire ortodoxa de calugari, ctitorita în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca (domn al Moldovei intre 1665-1666, 1668-1672 si 1678-1683 – n.r.). Ea a fost construita de la început ca un complex fortificat medieval capabil sa ofere domnitorului si boierilor un reazem pentru o rezistenta înarmata împotriva invadatorilor. Aici a functionat o tiparnita cu litere grecesti, adusa de la Venetia. Ajunsa o ruina la sfârsitul secolului al XIX-lea, manastirea a fost restaurata în perioada interbelica la initiativa istoricului Nicolae Iorga. Ansamblul Manastirii Cetatuia a fost inclua pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Iasi din anul 2004, având codul de clasificare IS-II-a-A-03806 si fiind alcatuit din urmatoarele sase obiective: Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel – datând din perioada 1669-1672, având Sala Gotica – datând din perioada 1669-1672, Casa Domneasca – datând din perioada 1669-1672, Corpul de chilii – datând din anul 1928, Turnul clopotnita – datând din anul 1670 si zidul de incinta, datând din acelasi an.
Puncte-cheie de supraveghere a intrarilor din oras
Mai departe, pentru a reliefa valoarea istorica si civilizatorie a Cetatuii de aratat ca pe dealurile înalte din jurul Iasului, în lungul principalelor drumuri spre oras, domnii au înaltat manastiri întarite cu palisade din lemn sau cu ziduri de piatra. Alexandru Lapusneanu a ctitorit Manastirea Socola care pazea drumul dinspre partile tatarasti care venea dinspre Tutora – Vladiceni. Tot el a început constructia manastirii de la Aroneanu, care strajuia drumul dinspre partile tatarasti, care trecea Prutul prin vadul de la Sculeni.
"Petru Schiopul a zidit Manastirea Galata pe marginea marelui drum spre sudul tarii. «Drumul Tarigradului», drumul spre sud, a mai fost securizat în dreptul Iasilor si prin construirea Manastirii Hlincea de catre domnita Maria (fiica lui Petru Schiopul) si a Manastirii Frumoasa de catre hatmanul Balica. Aron-Voda a terminat de cladit Manastirea de la Aroneanu. Miron Barnovschi si Vasile Lupu au înaltat multe biserici si manastiri în Iasi (mentionam în treacat: Manastirile Barnovschi, Trei Ierarhi, Golia, biserica fortificata Sf. Ioan Botezatorul – n.r.) si au marit fortificatiile lacasurilor din jurul capitalei. Boierul Iane Hadâmbu a construit Manastirea Hadâmbu, pe Dealul Mare, de unde se puteau observa cu usurinta drumurile dinspre sud si vest. Gheorghe Duca a construit impunatoarea Manastire Cetatuia de unde puteau fi monitorizate cu usurinta drumurile ce veneau de la Tutora si de la Vaslui. Si exemplele ar mai putea continua cu domnii din perioada fanariota, care au reparat si extins lacasurile care flancau principalele cai de acces în capitala. Principala sarcina a acestor manastiri, multe din ele construite pe înaltimi dominante, era de a semnala apropierea unui pericol de hotarele Iasilor. Semnalizarea primejdiilor se facea cu ajutorul clopotelor mari, a caror sunet parcurgea distante foarte mari. Ilustrativ în acest caz este episodul în care domnul Mihail Racovita, luat prin surprindere de trupele nemtesti conduse de capitanul Francois Ernaut (Ferent din cronicile noastre – n.r.), s-a refugiat la Manastirea Cetatuia. Astazi ne-au ramas din acea perioada câteva monumente frumoase, manastiri fortificate a caror ziduri si împrejurimi ofera povesti frumoase…", a arata si valorosul cercetator si arheolog medievist Bobi Apavaloaiei de la Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) Iasi.