Exista resurse pentru strategia „Romania Competitiva”

0
67

Bugetul pentru implementarea strategiei „Romania Competitiva” este de 18 miliarde de euro, din care 12 miliarde se afla deja in bugetele ministerelor, iar diferenta se poate obtine din cresterea economica, cu conditia ca aceasta crestere sa nu fie risipita pe majorari salariale si de pensii nesustenabile, sau pe reduceri de taxe, sustine economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

 „In varianta finala, cele 16 domenii strategice contin 44 de obiective, in crestere de la 40 initial, 127 de masuri concrete, in crestere fata de 90 la inceput, bugetul a ajuns la 18 miliarde de euro, care inseamna cam 10,7% din PIB din acest an, dar mai putin de 10% din PIB mediu al perioadei 2016 — 2020. Circa doua treimi din suma deja se afla in bugetele ministerelor, doar trebuie reprioritizate. Daca 12 miliarde de euro sunt in bugete, de unde se poate face rost de cele 6 miliarde diferenta? Aici aritmetica este favorabila, in sensul ca, daca asumam ca intre 2016 si 2020 PIB va creste cu circa 40 de miliarde de euro, iar bugetul stim ca este o treime din PIB, inseamna ca din cresterea de 40 de miliarde de euro, o treime, sau 13 miliarde de euro, va fi cresterea de buget acoperita din cresterea economica”, a explicat marti Lazea in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania.

Astfel, economistul sef al BNR considera ca exista resurse pentru implementarea strategiei, cu conditia ca acestea sa nu fie risipite pe cresteri de salarii, pensii sau prin reduceri de taxe.

„Trebuie sa avem grija sa nu risipim toata aceasta crestere de buget care vine din cresterea economica numai pe masuri de genul cresterilor salariale, de pensii si reduceri de taxe, cum exista tentatia in societatea romaneasca. Si atunci resursele pentru aceste programe pot fi obtinute fara cresterea fiscalitatii, doar pe baza cresteri economice, dar in anumite conditii, de a nu mai scadea impozitele si taxele, indexarile salariale sa fie in linie cu cresterea PIB si a productivitatii muncii, si pensiile sa continue algoritmul de pana acum, adica o crestere mai mica decat salariile, dar mai mare decat inflatia”, a mai spus reprezentantul BNR.

El a reamintit faptul ca strategia Romania Competitiva a fost elaborata de un grup de lucru constituit la initiativa Guvernului, din reprezentanti ai Executivului, ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Academiei Romane si ai altor entitati.

Obiectivul strategiei consta in asigurarea unei cresteri economice de 5% pe an, timp de zece ani, in conditii de sustenabilitate.

„Publicul din Romania isi doreste in totalitate cresterea nivelului de trai catre niveluri europene. Prin aceasta strategie vrem sa ajungem de la un PIB/locuitor de 57% din media UE la 75% in 2025, si ar trebui sa crestem cu 5% pe an, iar Europa cu 1,5% pe an. Trebuie sa explicam ca o asemenea crestere poate fi atinsa sustenabil numai si numai crescand potentialul de crestere. Astazi, cand vorbim de crestere potentiala, aceasta nu este de 5% ci de 3%, diferenta fiind facuta prin relaxari fiscale care, prin definitie, nu sunt sustenabile pe termen lung”, a mai spus Lazea.

Documentul se axeaza pe 16 domenii strategice cuplate pe cei trei factori care intra in componenta PIB-ului potential. Astfel pentru factorul forta de munca, sunt necesare reforme in educatie, sanatate, natalitate si migratie pe ambele dimensiuni (romanii care au emigrat si o politica inteligenta de atragere a imigratiei).

In ceea ce priveste productivitatea, sunt vizate domeniile cercetare — dezvoltare, agricultura, sectoarele creative, tehnologie si comunicatii si turism.

Pentru stimularea capitalului sunt necesare imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene, a pietei de capital, atragerea mai buna a investitiilor straine directe, straine si autohtone.

La toate acestea se mai adauga, potrivit lui Lazea, inca patru domenii, transversale, respectiv infrastructura, cadastrul, debirocratizare si eficienta energetica.

AGERPRES