Dupa dezertarea deputatului Mihaita Calimente din randurile liberale si inregimentarea sa in ALDE, alti parlamentari cu staif se pregatesc sa o ia pe urmele acestuia, trei fiind, la un moment dat, ministrii cu portofolii in diverse guverne. Inflatia de alesi cu ganduri de noi mandate parlamentare da peste cap calculele unora din actuala conducere a ALDE, ingrijorati de modul in care se vor fi impartite locurile eligibile intre vechii membri de partid si veneticii migrati de la alte partide.
Daca co-presedintele Daniel Constantin a anuntat recent, inregimentarea pe lista de candidati a fostului ministru Sorin Campeanu, tabara celor veniti dinspre vechiul PNL se pregateste sa-si ia revansa. Campeanu este considerat un apropiat al fostilor conservatori, de altfel un obisnuit al sedintelor de partid al fostului PC, care l-a si propulsat ca ministru in timpul guvernarii defunctei USL.
Tocmai din acasta cauza, Tariceanu cauta sa recupereze handicapul de imagine suferit in interiorul ALDE, prin atragerea unor nume cunoscute. In ultima perioada s-au purtat discutii atat cu fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, cat si cu un alt fost ministru, in persoana lui Ion Ariton, sustin surse din conducerea ALDE.
Tariceanu s-ar fi ocupat personal de convingerea lui Ariton, parlamentarul sibian fiind considerat un adevarat trofeu din cauza influentei de care se bucura in politica locala sibiana. A contat si contextul favorabil. Pe fondul problemelor avute in justitie, cei doi liberali nu se mai afla in gratiile conducerii PNL pentru un loc eligibil de parlamentar si acum isi cauta un loc caldut care sa le asigure inca patru ani de legislativ pe listele ALDE. Din aceste considerente, adeziunea lor este considerata ca si realizata.
Pe langa numele grele, alti parlamentari sunt asteptati in ALDE in perioada urmatoare, cazul deputatilor Vasile Popeanga si Scarlat Iriza, care deja ar fi parasit PMP si au semnat adeziunea la partidul lui Tariceanu, sustin sursele citate.
Tot acest exod de parlamentari din PNL si PMP nu provoaca prea multa bucurie in randurile actualilor parlamentari ALDE. De luni bune exista o stare de conflict surd intre vechii conservatori si fostii liberali cu care au fuzionat. Aceste tensiuni risca sa explodeze chiar inainte de campania pentru parlamentare. In special, vechii conservatori precum Vasile Nistor, Eugen Durbaca si Mircea Banias se tem ca politica de racolari de noi parlamentari declansata serveste mai mult intereselor lui Calin Popescu Tariceanu si ai oamenilor acestora care vor sa-si intareasca astfel pozitia si influenta in partid si sa obtina partea leului din locurile eligibile de pe lista de candidati, sustin surse din cadrul ALDE.
ALDE spera sa obtina 8-10% din sufragii la alegerile generale din acest an, ceea ce i-ar putea indreptati sa spere la repartizarea a 40-50 de mandate in viitorul legislativ. Pe aceste locuri eligibile s-a declansat deja lupta intre taberele existente din acest partid. In special, cei care au obtinut rezultate apropiate de acest scor la alegerile locale se simt indreptatiti sa emita pretentii la cat mai multe locuri eligibile pentru ei si apropiatii lor, in timp ce liderii a nu mai putin 13 filiale, cea mai mare parte conduse de fosti conservatori, nu au obtinut decat doua -trei procente la ultimele alegeri locale si nu vor conta in jocul impartirii candidaturilor.
Tocmai din aceasta cauza, Nistor si Banias fac presiuni asupra lui Daniel Constantin sa se puna de-a curmezisul planurilor lui Tariceanu si sa incerce sa obtina o alianta electorala cu PSD, considerata solutia sigura pentru accederea in viitorul legislativ, ne-au mai dezvaluit sursele citate. Actualul presedinte al Senatului are o alta viziune cu privire la modul in care ALDE ar trebui sa Intre in Parlament: pe liste proprii si nu cu concursul PSD, scenariu ceea ce i-ar oferi, in caz de succes, o libertate mai mare de miscare in facerea si desfacerea majoritatii necesare pentru validarea si instalarea unui nou guvern dupa alegeri.