Unii au cifre dezastruoase, altii sunt pe plus de mai multi ani • Gara Iasi este de decenii un mic oras al comerciantilor • Zilnic, traficul ametitor aduce si venituri pe masura • Se vinde orice, de la mancare, bautura, pana la produse de papetarie • Trecatorii incalziti isi mai incearca norocul si in salile cu jocuri de noroc • Comerciantii nu sunt interesati de calitatea clientului atata timp cat plateste • "Nu ma intereseaza daca e boschetar, cine vine la geamul meu este prietenul meu", spune patronul unui fast-food • Bonurile fiscale sunt emise dupa toanele vanzatorilor • "Draguta, mai intai te servesc si apoi dau bon", a spus vanzatoarea • Vara asta ar fi cea mai proasta, deoarece au inceput lucrarile de reabilitare a pasarelei • Paguba este cam de 20 la suta • Patronul Tipografiei Sedcom Libris gestioneaza un "impinge tava" • "Problema este ca sunt multe persoane fara adapost in zona si cei care vand tigari de contrabanda", spune Petru Radu • Un chiosc are si 500 de clienti pe zi, in conditiile in care un metru patrat se inchiriaza de la CFR cu aproape 70 de lei
Afacere prospera intr-o zona tranzitata de o lume pestrita: boschetari, navetisti, aurolaci, turisti. In Gara Iasi – Nord au magazine si "restaurante" zeci de operatori economici, care anual inregistreaza cifre colosale din vanzarea produselor alimentare, alcool si tigari.
Reporterii BZI au realizat un experiment pentru a vedea care este valoarea acestei piete, cel putin din cifrele oficiale. Pana la aflarea sumelor invartite la Gara, reporterii BZI au observat un lucru cat se poate de clar: vanzatorii sunt aproape de un accident cerebral in momentul in care li se cere un bon fiscal pentru produsele vandute.
Culmea, in spatele acestor combinatii apar persoane destul de influente, care au gasit diferite ponturi prin oras pentru dezvoltarea afacerilor.
"La gara evaziunea este in floare. Nu se bate in casa mai deloc. Odata, cei de la ANAF au anuntat un control. Vestea s-a raspandit repede. Timp de cinci zile s-a batut fiecare produs in casa. Dupa cinci zile au crezut ca e o alarma falsa si au revenit la vechiurile obiceiuri. Atunci, inspectorii au intrebat de ce sunt asa multe produse in casa. S-a lasat cu amenzi", spun administratorii din zona alimentara.
Reteta de succes, adaos de 15 la suta
Experimentul a inceput cu primul chiosc de pe peronul garii, intitulat sugestiv "Moka", aflat in portofoliul societatii Magedda Company SRL. Dupa cumpararea unor produse, vanzatoarea a intins restul, dupa care s-a lasat o liniste apasatoare. I s-a cerut bonul fiscal, moment in care a executat rapid o comanda.
Cifra de afaceri a chioscului este de 631.850 lei, adica 137.000 euro, cu un profit de doar 1.361 lei si sase angajati. Patroana chioscului, Maricica Bugalete, a spus pentru BZI ca afacerea o tine mai mult pentru angajatele care se afla in pragul pensiei. Pentru toneta care ocupa 13 metri patrati, plateste lunar catre CFR o chirie de 67 lei pe metru.
"De opt ani aveam contract aici. Preturile sunt foarte mici, avem un adaos de 15 la suta. Daca ar fi sa traiesc numai din acest chiosc, as fi inchis de mult. Mai am o fabrica de pufuleti Yammi. Profitul este mic pentru ca platesc doua angajate, utilitatile, chiria. Chioscul a fost spart de doua ori si s-au furat tigarile. Politia mi-a spus sa le aduc hotul ", a povestit Bugalete.
La urmatoare toneta, ce functioneaza sub denumirea de Atlantis, vanzatoarea era cat pe ce sa faca un atac de panica in momentul in care i s-a cerut un bon fiscal pentru o cafea si o sticla cu apa. Tacticoasa, a cautat casa de marcat, ascunsa intr-unul din rafturi. Parca nu era folosita cu anii. Din mai multe incercari care au durat pret de doua, trei minute, vanzatoarea a batut tehnologia, a reusit sa fiscalizeze. Afacerea este detinuta de Ioan Moscu, din comuna Prisacani. Anul trecut a avut vanzari de 507.682 lei, dar a inregistrat pierderi.
Seful unei tipografii e boierul Garii
Unul dintre cele mai profitabile localuri din Gara este un "impinge tava". Trecatorii, in special calatorii CFR, sunt ademeniti la Restaurantul Express, unde pot manca mult si ieftin. In acest local lucreaza in ture 22 de persoane. In ciuda unui aspect de local insalubru, societatea Lees Com SRL care administreaza restaurantul a inregistrat in 2017 vanzari de 2,2 milioane de lei, aproape 500.000 euro. Daca in acte administrator apare Marian Nistorel, afacerea este controlata in procent de suta la suta de Tipografia Sedcom Libris SA, detinuta de Petru Radu, fiul profesorului universitar cu acelasi nume.
Contactat telefonic, Petru Radu a explicat ca afacerea merge, dupa ce a reusit sa treaca pe profit in 2014. Dar are si cateva nemultumiri. "Noi am reamenajat anul trecut si am schimbat echipamentele. Lucram doar cu casa de marcat, am avut trei controale de la ANAF in ultimul an. Intr-adevar, este o afacere. Problema este ca sunt multe persoane fara adapost in zona si cei care vand tigari de contrabanda. Avantajul nostru este ca spatiul este al nostru, l-am cumparat de la alta societate", a spus afaceristul.
Toti "boscaii" vin aici
Alta afacere infloritoare este la localul Promigas, aflat chiar la strada, nu departe de peronul garii. Aici, inca de la primele ore ale diminetii, consumatorii de bauturi spirtoase ieftine sunt prezenti. Localul mergea mult mai bine cand fumatul nu era interzis. Acum, barul functioneaza si datorita terasei. Dar, chiar si asa, traficul clientilor este important. Reteta pe care se bazeaza patronul Promigas consta in practicarea unor preturi indecent de mici.
Astfel, 100 ml de vodka costa 2,5 lei, iar vinul la sfert scoate din buzunarul clientului 1,5 lei. Cei care au doar un leu in buzunar pot consuma un pahar de suc sau o cafea. Daca trecatorii sunt flamanzi, se pot potoli cu 1,4 lei cat costa un mic. Setea mai poate fi ostoita cu 2,5 lei cat costa o halba cu bere. In ciuda preturilor mici si a numarului mare de clienti, societatea Pro – Migas SRL, care administreaza localul, a declarat cifre financiare care nu prea se potrivesc cu realitatea. Astfel, in 2017, cifra de afaceri a fost de 586.694 lei, cu un profit foarte mic, de 12.800 lei.
Lucrarile de la pasarela le-au dat in cap
Periplul a continuat cu Bar Caffe, administrat de catre Stef Consulting SRL, din Pascani. Barul care gazduieste trecatorii insetati de alcool are o particularitate: nu are apa imbuteliata la vanzare. Cel mai probabil, niciun client nu este interesat de hidratare. "Vedeti la chioscul alaturat, nu avem apa aici", a spus vanzatoarea. Micul bar a inregistrat anul trecut vanzari de 470.522 lei, cu aproximativ tot atatea pierderi. Ca si la celelalte obiective, vanzatoarele nu ofereau din proprie initiativa bonuri.
Contactata telefonic, Irina Spuma, administratorul societatii, a precizat ca vanzarile au scazut cu 20 la suta, deoarece nu mai este trafic pe pasarela care uneste gara de cartierul Alexandru cel Bun. Primaria a pornit lucrari de reabilitare, care ar trebuie sa se incheie in luna septembrie, dar este greu de crezut ca va fi respectat termenul.
"E la fel ca peste tot. Sa stiti ca bonurile se bat ca peste tot. Cu un pic de munca rezisti cu un astfel de bar. In functie de clientela faci si investitiile necesare. De cand se lucreaza la pasarela, vanzarile au scazut cam cu 20 la suta. Si nu, avem apa la vanzare, probabil nu mai era in ziua respectiva, dar noi avem la vanzare", a explicat Spuma.
Cea mai iritata a fost angajata La Dolce Vita – Fast&Food. Initial, a fost intrebata daca are mici. Aceasta a spus raspicat ca dureaza. Atunci s-a cerut un pahar cu suc, care costa doar un leu. Deoarece avea ceva ezitari, a fost incurajata sa emita un bon fiscal. "Draguta, mai intai te servesc si apoi dau bon", a spus vanzatoarea apropiata de mijlocul varstei. Societatea Midan Rom SRL administreaza punctul de lucru, cu o cifra de afaceri in 2017 de aproape 400.000 lei si pierderi de 100.000 lei.
Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO
La Rataxa, baza este-n navetisti
La magazinul non-stop Ratax, treaba merge destul de bine, daca este luata in calcul cifra de afaceri de anul trecut, care este aproape de 1,3 milioane lei. Cu un numar de cinci angajati, afacerea a fost adusa aproape de liman, deoarece pierderile sunt de doar 2.000 lei. Patronul firmei este Adrian Doru Alexandrescu. "Intr-adevar, este multa munca si ai nevoie de rabdare. Eu sunt in Gara de 21 de ani. Pot spune ca pe zi se bat cam 500 de bonuri. Si acum este vara, iar pasarela nu e functionala. Noi ne bazam pe navetisti ca si majoritatea celorlalti agenti economici", au spus reprezentantii firmei.
Se joaca Fair Play, cu vanzari de 500.000 euro
Un alt fast-food, care ademeneste trecatorii cu bucate dintre cele mai "alese", se numeste Fair Play Comp. Anul trecut, vanzarile au fost de 2,2 milioane lei, aproape 500.000 euro, cu profit de aproximativ 300.000 lei, cu un numar de 17 angajati. Nu este chiar locul ideal pentru a-ti face poftele. Nici bine nu ai luat ceva de mancare, ca te trezesti cu un cersetor insistent.
"Pentru ca nu ma intereseaza daca e boschetar, cine vine la geamul meu este prietenul meu. Nu ai cum sa nu bati in casa pentru ca sunt cheltuieli mari. Lucrez cu nevasta mea de 25 de ani, ne ocupam personal, avem 15 angajati. Secretul este: mult, bun si ieftin", isi aminteste Valentin Petrea, administratorul societatii Fair Play Comp SRL.
Cu aceleasi vanzari apare si societatea Barton SRL, fiind vorba de chioscurile din statia de tramvai, la iesirea din parcarea garii. Cecilia Balint apare unic asociat al societatii.
"Noi luam cate putin de la toti clientii. Noi fiind la strada nu suntem afectati, sunt cei care vin la tramvai, taximetristii. Nu avem cum sa nu batem in casa. A fost, intr-adevar, pe vremuri, acum vreo cinci ani", explica Stefan Balint, administratorul societatii.
Nu in ultimul rand, cercul este intregit de societatea Amioti SRL, cu o cifra de afaceri de 470.000 lei, Catalina Famyly SRL – 174.989 lei, Iulisof SRL -277.000 lei.