Concluziile studiilor optimiste din Occident în legătură cu gravitatea Omicron riscă să nu se poată aplica în România, a declarat la Digi24 medicul de terapie intensivă Radu Țincu. România va avea transmitere comunitară a tulpinii Omicron la jumătatea lunii ianuarie, iar estimările INSP care prognozează 25.000 de cazuri pe zi sunt foarte corecte, pentru că se bazează pe modele matematice, a mai afirmat acesta.
„Știind din experiențele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulație a unei variante în spațiul european, ea devine dominantă și în țara noastră”, a explicat medicul. El spune că printre măsurile de prevenție pe care le-ar putea lua autoritățile ar fi adoptarea certificatului verde. Potrivit prognozelor INSP, estimările pentru noul val provocat de Omicron sunt 25.000 de cazuri pe zi la sfârșitul lunii ianuarie.
„Sunt prognoze foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicție. Știm că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă și o parte bună a acestei situații. Din datele pe care le avem din Marea Britanie și din vestul Europei, Omicron produce forme ușoare de boală”, a spus Radu Țincu.
Pe de altă parte, „trebuie să vedem că România are din nou o particularitate față de țările din Vest: nu avem un grad suficient de populație vaccinată, astfel încât datele de acolo nu pot fi reproductibile în totalitate în țara noastră”, avertizează medicul.
„Valul patru a reprezentat o tragedie pentru România și a fost un preț enorm pe care l-am plătit tocmai pentru că nu ne-am vaccinat așa cum au făcut toate celelalte țări. Am avut cea mai ridicată rată de mortalitate din UE și acest lucru este determinat și cauzat doar de lipsa de vaccinare. Este păcat să ne jucăm atât de periculos, în contextul în care avem la dispoiziție un vaccin”, a punctat Radu Țincu.