Exporturile romanesti de grau sunt afectate. Iata de ce

0
79

Cea mai recenta prognoza a Departamentului pentru Agricultura al SUA indica o reducere a productiilor de grau din Balcani, urmare a precipitatiilor din ultima luna. Exporturile romanesti sunt direct afectate.

Precipitatiile si inundatiile care au afectat Peninsula Balcanica  in ultima luna au influentat negativ culturile de grau din aceasta zona. Conform ultimelor estimari ale Departamentului pentru Agricultura al SUA (USDA), productia va fi ceva mai mica decat cea estimata initial, iar interesul pentru importurile din Romania si Bulgaria va fi mai mic, din cauza calitatii

„In Peninsula Balcanica, precipitatiile abundente si inundatiile au redus potentialul de export al Romaniei si Bulgariei. Cel mai probabil calitatea culturilor de grau a fost afectata”, se specifica in raportul USDA.

Romania a exportat, in 2013, produse agroalimentare in valoare totala de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult fata de anul precedent (plus 30,2%), si a incheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanta comerciala pe acest segment, primul excedent din ultimii 20 de ani, potrivit datelor remise Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Principalul produs exportat a fost graul, livrarile externe crescand cu 433,6 milioane de euro fata de valoarea exporturilor de grau din 2012, rezultat al dublarii cantitatii exportate (peste 4,773 milioane de tone).

7,4 milioane de tone de grau

Agentia americana estimeaza pentru Romania o productie de 7,4 milioane de tone de grau, cu 2,6% mai putin decat se prognozase in iunie si cu 1,3% mai putin decat anul trecut. La nivel european insa, prognoza este favorabila. Se estimeaza o crestere de pana la 3,18% fata de anul trecut, pana la o productie totala de 147,9 milioane de tone.

Productii mult mai mari fata de anul trecut vor avea Marea Britanie (plus 28,3% pana 15,3 milioane de tone) si Danemarca (plus 21,9%, pana la 5 milioane de tone). „Nu prea mai exista grau panificabil in tara. Din cauza precipitatiilor, graul a incoltit si are mult fusarium (fungi n.red) care ii strica din calitate. Consecinta ar putea fi faptul ca se va cumpara de la export”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Viorel Nica, presedintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania (LUAIR), Viorel Nica, membru PRO AGRO.

Potrivit acestuia, in momentul de fata traderii de cereale sunt in expectativa, iar morarii si brutarii cumpara sporadic, pentru ca pot amesteca graul din productia veche cu cel din productia noua. ” Pe zi ce trece productia scade, graul se scutura. Mai avem si invazie de sobolani. Eu ii sfatuiesc pe producatori, si in special pe cei cu depozite, sa nu vanda acum. Sa mai astepte”, mai spune Nica.

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli sustine insa ca productia de grau de anul acesta va fi, intr-adevar, mai mica decat anul trecut, dar calitatea este mult mai buna. „Morarii au de unde cumpara din Romania, desi productia este cu 10-15% mai mica decat anul trecut.  Ne-au transmis ca anul acesta calitatea este foarte buna. Preturile sunt in scadere si asta din cauza traderilor care se misca liberi in Romania”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Baciu, care are acelasi sfat pentru producatori:” Nu vindeti acum!”

Mai putin porumb

In ceea ce priveste productia autohtona de porumb, USDA estimeaza o scadere de 12,7 % fata de anul trecut, pana la o productie de 9,2 milioane de tone, in contextul unei productii europene evaluata la 65,6 milioane de tone, cu 1,6% mai mare fata de cea din 2013.

Castigam la orz

In ceea ce priveste cultura de orz, estimarile USDA sunt optimiste, productia buna din tara noastra, Germania, Ungaria si Lituania contrabalansand pe de o parte scaderile de productie din Spania, al treilea cel mai mare producator de orz din Europa.

„Conditiile imbunatatite in mai multe state din centrul si estul Europei, precum Germania, Romania, Ungaria si Lituania compenseaza influenta negativa pe care o va avea anul acesta Spania asupra productiei europene de orz”, se specifica in raport. USDA apreciaza ca productia de orz a UE se va cifra la 55,8 milioane de tone, cu 6,2% mai putin decat cu un an in urma. Agentia nu face insa estimari exacte asupra productiei din tara noastra. In 2013, recolta locala de orz si orzoaica a depasit 1,511 milioane tone.