Fenomen ULUITOR vizibil pe cer in Romania! Se intampla in aceasta seara

0
106
n seara zilei de 7 august 2017, se produce o eclipsa partiala de Luna. Fenomenul este vizibil de pe teritoriul Romaniei, precum si din Europa, Asia, Africa, Australia, Antarctica, potrivit Agerpres.

Eclipsa incepe la 18 h 49 m, cand Luna inca nu a rasarit, iar Soarele se afla pe cer. Luna intra in umbra Pamantului la 20 h 22 m, in momentul in care rasare dinspre orizontul de est-sud-est, putand fi observata si din tara noastra.

Faza maxima a eclipsei are loc la 21 h 20 m, cand Luna se va afla nu foarte sus pe cer iar partea de jos a discului selenar va capata culoarea portocalie-rosiatica. Apoi, inspre sud-est Luna iese din umbra Pamantului la 22 h 18 m iar eclipsa ajunge la final la 23 h 51, potrivit astro-urseanu.ro.

Urmatoarea eclipsa de Luna va fi una totala pe 31 ianuarie 2018 si va fi vizibila in Romania ca o eclipsa partiala (doar ultima ora a eclipsei).

O eclipsa de Luna se produce intotdeauna la Luna Plina (LP), deci cand Soarele este in opozitie cu Luna. Lunatiile — Luna Noua sau Luna Plina — se produc la fiecare 2 saptamani, dar eclipse nu avem, de regula, decat patru pe an, doua de soare si doua de luna.

Pamantul are intotdeauna o umbra in spatiu creata de lumina Soarelui, care are o parte centrala mai intunecata si o parte externa mai putin intunecata, numita ”penumbra”. In timpul unei eclipse de Luna, Luna intra in umbra Pamantului incetul cu incetul. La un moment dat, Luna poate disparea aproape de tot, fiind vizibila doar ca un disc de culoare rosie inchisa. Acesta este o ”eclipsa totala de Luna”. Daca Luna nu intra in intregime in umbra Pamantului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii sa nu fie acoperit in totalitate, ci doar ”muscat” foarte tare. Aceasta se numeste ”eclipsa partiala de Luna”. Daca Luna trece doar prin partea externa a umbrei, prin penumbra, se zice ca avem o ”eclipsa de Luna prin penumbra”.

Eclipsele de Luna, mai putin spectaculoase, se intampla cand aceasta intra in ”umbra” Pamantului. Spre deosebire de cele de soare, pot fi vazute din orice punct de pe Glob, cu conditia ca in locul respectiv sa fie noapte si cer senin. Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Luna furnizeaza specialistilor date extrem de importante privind atmosfera Pamantului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiatiei solare asupra atmosferei si altele, Luna comportandu-se ca un ecran pe care putem ”citi” particularitatile atmosferei Pamantului. Eclipsele de Luna sunt folosite si pentru masurarea vitezei de racire a scoartei lunare, in intervalul in care aceasta este lipsita de caldura Soarelui.

Cea mai veche eclipsa de Luna consemnata a avut loc in anul 3450 i.e.n. In vechile culturi, cand avea loc o eclipsa, oamenii spuneau ca soarele sau luna au fost inghitite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau ca erau mancate de varcolaci.