Fenomenul meteorologic La Nina s-a încheiat şi va fi înlocuit în curând de El Nino

0
122

Fenomenul meteorologic La Nina, care a intensificat secetele şi inundaţiile, s-a încheiat şi va fi înlocuit cu El Nino, care ar putea să cauzeze la rândul său alte probleme, au anunţat miercuri experţi în climatologie din cadrul ONU, informează AFP.

Graţie La Nina, un fenomen ce are tendinţa de a scădea temperatura oceanelor şi care s-a manifestat din 2020, încălzirea climei globale s-a atenuat puţin pe parcursul anului trecut, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, 2021 şi 2022 au fost mai călduroşi decât toţi anii anteriori anului 2015, a precizat Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM) din cadrul ONU în raportul său trimestrial.

"Impactul de împrospătare adus de La Nina a frânat temporar creşterea globală a temperaturilor, chiar dacă ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată (de la debutul măsurătorilor meteorologice – n.red.), a declarat Patteri Taalas, secretarul general al OMM.

În prezent, fenomenul său contrar, El Nino, ar putea să revină în această vară şi "riscă să alimenteze un nou vârf al temperaturilor mondiale", a avertizat el.

La Nina determină o răcire pe scară largă a temperaturilor de la suprafaţa Oceanului Pacific ecuatorial central şi oriental.

Continuarea pe stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.