Fibromialgia: 5 simptome care ar trebui să te facă să te gandești la boală

0
84

Simptomele fibromialgiei. Fibromialgia se caracterizează prin durere cronică, dar nu numai. Facem un bilanț al simptomelor care ar trebui să vă avertizeze.

Ați auzit vreodată de fibromialgie? Potrivit Autorității Naționale pentru Sănătate, între 1,4% și 2,2% dintre francezii sunt afectați de această patologie – și aproximativ 80% dintre bolnavi sunt femei cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani.

Fibromialgia este o boală reumatică recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 1992. Se caracterizează prin dureri persistente, cronice și multiple și are repercusiuni grave asupra vieții profesionale, sociale și familiale a pacienților.

Problemă: în special din cauza simptomelor sale foarte variabile și a lipsei de cunoaștere a bolii, fibromialgia este o patologie dificil de diagnosticat. Adesea confundată cu o tulburare psihologică (depresie, anxietate sau chiar tulburări de personalitate), fibromialgia poate fi în centrul unei confuziiterapeutice de la 2 la 15 ani.

Simptomele fibromialgiei

Diagnosticul de fibromialgie se bazează în prezent pe observația clinică: aceasta înseamnă că boala nu poate fi diagnosticată folosind un test de sânge sau un examen RMN. Printre aceste simptome se numără:

Durere de cel puțin 3 luni

Dureri care sunt difuze și „migratoare”: nu sunt întotdeauna localizate în aceleași locuri, deși cele mai sensibile regiuni sunt aproape de coloana vertebrală – ceafa, șoldurile, omoplați,
Durere care este agravată de efort, frig, umiditate, emoții puternice (furie, anxietate…), menținerea activității fizice (grădinărit, de exemplu) și lipsa somnului. Cu toate acestea, sunt calmațe de căldură (baie caldă, de exemplu) și / sau de odihnă nocturnă,
Oboseala care este adesea foarte importantă dimineața și / sau se simte la cel mai mic efort,
Tulburări de somn: dificultăți de adormire, trezire noaptea…
Alte simptome sunt recunoscute: tulburări digestive (dureri de stomac, balonare…), tulburări neurologice (migrene, amețeli…), tulburări de vedere (vedere încețoșată), probleme de memorie , intoleranță la frig sau la căldură…

Ce să faci? Dacă vă recunoașteți în această listă de simptome, programați o întâlnire cu medicul dumneavoastră generalist.

În caz contrar, reumatologul este (în teorie) un specialist în fibromialgie. Medicul neurolog este, de asemenea, împuternicit să pună diagnosticul.