Fii atent la culoarea pe care o are urina ta: Te ajută să previi anumite afecțiuni

0
80

Urina are în general culoarea galben deschis, dar dacă suferi de o afecțiune sau nu ai o dietă corespunzătoare, poate avea și alte nuanțe. Hai să vedem cauzele pentru care își schimbă culoarea și ce e de făcut.

Ce dă urinei culoarea galben pai?

Culoarea normală a urinei variază de la galben pal la chihlimbar intens – rezultatul unui pigment numit urocrom și în funcție de cât de diluată sau concentrată este urina.

Urocromul este un produs rezidual al descompunerii hemoglobinei. Hemoglobina este proteina prezentă în celulele roșii din sânge, care permite oxigenului să circule în corp. Celulele roșii din sânge sunt reînnoite în fiecare zi, astfel încât organismul trebuie să descompună celulele vechi. Urocromul rezultat din acest proces ajunge în urină, dându-i o culoare galbenă, potrivit doc.ro.

Urina galben strălucitor nu indică neapărat probleme de sănătate periculoase, dar este important să urmărești cu atenție culoarea, pentru a preveni eventualele afecțiuni.

Pigmenții și alți compuși din anumite alimente și medicamente pot schimba culoarea urinei. Sfecla, fructele de pădure și fasolea se numără printre alimentele cele mai susceptibile să afecteze culoarea. Multe medicamente eliberate fără prescripție medicală sau cu rețetă dau urinei anumite nuanțe intense, cum ar fi roșu, galben sau albastru verzui.

Culoarea urinei variază în funcție de câtă apă bei. Lichidele diluează pigmenții galbeni din urină, astfel încât cu cât bei mai multe, cu atât urina arată mai clară. Când bei mai puține, culoarea devine mai concentrată. Deshidratarea severă poate produce urinei culoarea chihlimbarului.

COntinuarea pe exquils.ro