Imagini socante, surprinse in Mehedinti, starnesc un imens scandal in toata tara, si reactii inclusiv de la CSM, Avocatul Poporului si prim-ministrul Dancila.
Un procuror, acum anchetat, a scos cu forta o fetita de 8 ani din casa asistentilor maternali, pentru a o incredinta parintilor adoptivi.
Fetita se opune din rasputeri si plange, insa procurorul, o femeie, insotita de trupele speciale, nu cedeaza. Asistentii maternali au crescut-o pe fetita de cand avea un an, insa nu au adoptat-o. Si Parchetul General verifica interventia.
In imaginile deosebit de tulburatoare, fetita a fost filmata in timp ce e luata cu forta de la asistentii maternali de catre un procuror si mai multi agenti de la fortele speciale.
La un moment dat, copila se prabuseste, dar procurorul o ia pe sus, vizibil impotriva vointei celei mici. Imaginile au starnit revoilta pe internet si au declansat mai multe anchete.
Procurorul implicat: “Nu am mai participat decat la perchezitii de societati, nu ma asteptam sa reactioneze asa fetita. Am incercat sa pun cap starii de agitatie. Nu, am tras de copil, am incercat … copilul se zbatea, sa nu apas. Am incercat sa-l iau in brate. Dar ea s-a tarat pe jos efectiv. Stiu, dar am reusit sa o iau in brate si sa o duc la tata, asta nu s-a mai filmat.”
In final fetita a ajuns la familia care a adoptat-o legal, romani stabiliti in Statele Unite. Deocamdata nu au parasit tara. In cateva fotografii facute dupa episodul din Baia de Arama, cea mica apare zambind langa mama adoptiva.
Tatal adoptiv al Sorinei neaga acuzatiile ca a infiat copila pentru transplant
Tatal adoptiv: “Psihologul era in masina cu sotia mea, procurorul a iesit cu copilul. Eu l-am luat. Cu sotia si psihologul am fost la IML, nu are probleme, se joaca cu sotia mea. Actiunea de ieri a fost singura sanse se restabilire a legalitatii.”
Procesul de adoptie in acest caz a fost mai greu decat unul obisnuit, povestesc parintii adoptivi. Procedurile au inceput in 2015.
Tatal adoptiv: “Este un computer care stabileste cu ce profil de copil te potrivesti
Reporter: Cate sedinte de potrivire?
Tatal adoptiv: Legal minim 8, cu angajatii directiei, noi a trebuit sa stam anul trecut si am facut 16 sedinte pentru ca atitudinea mamei maternale a fost destul de ostila.
Reporter: Dvs cati copii mai aveti?
Tatal adoptiv: Doi, de 4 si 11 ani. Ne-a acuzat ca fata noastra este grav bolnava si precis ii trebuie un organ. Am facut analize fiicei noastre, am depus la dosar. Ei acuza ca am cerut analize de compatibilitate, noi nu am cerut nicio analiza. Noi am venit sa adoptam un copil, am plecat din Romania, o ducem bine.”
Fetita a crescut de la un an in familia asistentilor maternali din Mehedinti, dar oamenii au refuzat de doua ori sa o adopte, in 2013 si 2017 – arata Parchetul General.
Asistentul maternal acuza ca a fost fortata se semneze refuzul de adoptie
Asistent maternal: ”A venit cu o hartie semnata de acasa si m-a obligat s-o semnez. Daca n-o semnez imi ia fata in centru si imi desface contractul de munca.”
Reporter: Era refuzul dvs de a face adoptia?
Asistent maternal: Da!
Sotul asistentei maternale: Am fost dusi pur si simplu in eroare de acest manager de caz. SEa a dus-o in eroare, lasati ca nu e nicio problema, ca nu se intampla nimic, ca eu sunt sefa, sunt un fel de directoare si nu se intampla nimic.”
Cei de la Protectia Copilului nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere.
In orice caz, mai multe anchete urmeaza sa stabileasca daca, la preluarea copilei, cei implicati au procedat corect.
In ce priveste procurorul de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, care a luat-o fortat pe fetita de la asistentii maternali, ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut o reactie din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
Ana Birchall, ministrul Justitiei: “I-am solicitat procurorului general desfasurarea unei anchete si sunt convinsa ca atunci cand procurorul general are toate datele o sa ne informeze. Imi cer scuze si sper ca astfel de lucruri sa nu se repete, fetita sa fie bine si sa treaca peste aceasta trauma”
Si premierul Viorica Dancila a declarat ca, desi exista o hotarare judecatoreasca, trebuia avute in vedere si sentimentele copilului.
Asistentii maternali de la care a fost luata fetita considera ca li s-a facut o nedreptate, iar apropiatii lor protesteaza fata de cele intamplate.