Florin Cîţu a anunţat că în următoarea perioadă va începe un program-pilot pentru e-Facturare, care va aduce la buget venituri de circa 20 de miliarde lei. Ministrul de Finanţe a adăugat că nu vor exista executări silite pentru companii până pe 25 decembrie şi va fi luată măsura extinderii termenului pentru rambursarea TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie, anunță news.ro.
„Dacă există companii care au depus declaraţii şi nu pot să plătească şi vor să fie în reeşalonare, până li se aprobă reeşalonarea exista o perioadă de timp. Atunci nu curg dobânzile şi penalităţile”, a explicat Cîţu.
„Ordonanţa chiar dacă se publică după 25 octombrie, permite reeşalonarea acestor datorii acumulate de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie. Companiile au până pe 15 decembrie să facă această cerere de reeşalonare pentru anul viitor. Nu vor fi executări silite până la 25 decembrie. Toto astăzi, vom introduce în ordonanţă încă o facilitate, după discuţiile cu companiile la Consiliul Economic şi Social. Pentru perioada 26 octombrie – 25 decembrie nu se vor calcula nici dobânzi şi nici penalităţi pentru obligaţiile fiscale scadente de la intrarea în starea de urgenţă până la data de 25 decembrie. Dacă există companii care au depus declaraţii şi nu pot să plătească şi vor să fie în reeşalonare, până li se aprobă reeşalonarea exista o perioadă de timp. Atunci nu curg dobânzile şi penalităţile. Şi am adăugat tot după discuţiile cu companiile – extindem termenul pentru rambursarea TVA cu control ulterior până la 25 ianuarie”, a explicat Florin Cîţu, la începutul şedinţei de joi a Guvernului.
El a adăugat că „deja avem în istoricul ANAF foarte multe companii care au fost controlate de-a lungul timpului şi au plătit de fiecare dată TVA. Putem face un sistem ca pentru aceste companii care au un anumit rating să existe acest sistem de rambursare TVA cu control ulterior permanentizată. La asta lucrăm după 25 ianuarie”.
Ministrul Finanţelor a mai spus că va începe un program-pilot pentru e-Facturare, în perioada următoare.
„Este un program-pilot care va aduce la buget, din estimările nu numai ale noastre, ci şi ale instituţiilor internaţionale şi din ceea ce am văzut în alte ţări, în special în Italia, cel puţin două puncte procentuale venituri, ceea ce înseamnă aproape 20 de miliarde de lei în acest moment”, a completat Cîţu.